Handelingen

Genemuiden, Stuivenbergstraat 51 - Kerkzaal De Meente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormd Centrum
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Genemuiden
Provincie: Overijssel
Gemeente: Zwartewaterland
Plaats: Genemuiden
Adres: Stuivenbergstraat 51
Postcode: 8281EJ
Jaar ingebruikname: 1980
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Orgel

Het orgel is in 1959 als opus 475 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 3-4 sterk.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Blokfluit 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk - Schalmei 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' (unit) - Octaafbas 8' (transm.) - Gedektbas 8' (transm.) - Koraalbas 4' (unit).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Elektro-pneumatische tractuur. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

  • Persbericht Protestantse Kerk in Nederland, 15 juni 2007:

In Genemuiden is ongeveer een derde van de ruim vierduizend leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. Feitelijk komt dit er op neer dat de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland daardoor met twee wijkgemeenten verder gaat (in plaats van drie). De voorziening die nu is getroffen houdt allereerst in dat er kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen aan de hersteld hervormde gemeente van Genemuiden wordt overgedragen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over een gezamenlijk gebruik van twee kerkelijke gebouwen: het Hervormd Centrum (voor de wekelijkse kerkdiensten) en de Grote Kerk (voor bepaalde bijzondere diensten).

Situatie

De situatie nu is dat de HHK te Genemuiden een nieuwe kerk gaat bouwen. Voor de bouw van deze kerk is een bezwaarschrift ingediend nadat aanvankelijk een vergunning was verleend. De HHK houdt telkens verschillende acties om het bedrag voor de nieuwe kerk bijeen te krijgen. De huur voor het Hervormd Centrum bedraagt ongeveer € 80.000 per jaar. Het gebouw heeft achterstallig onderhoud en met een zondagse bezetting van bijna 1000 kerkgangers is het niet verantwoord.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2011.

Vertegenwoordigers van de hersteld hervormde gemeente van Genemuiden en de gemeente Zwartewaterland hebben gistermorgen in het gemeentehuis te Hasselt de koopovereenkomst voor de grond van een nieuw te bouwen kerk getekend. De kerkelijke gemeente had al eerder grond van de Ontwikkelingscombinatie Genemuiden (OCG) gekocht. De kerk komt in de hoek van de Koppel, de Bereklauw en de Tagdijk.

De bestemmingsplanprocedure is inmiddels in gang gezet en binnenkort wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. De hersteld hervormde gemeente is in gesprek met omwonenden, deelt J. Kolk, diaken en voorzitter van de commissie grondverwerving, mee. Om de overlast voor hen zo veel mogelijk te beperken, komt er direct bij de kerk een parkeerterrein met ongeveer 50 parkeerplaatsen en iets verder weg –over de Greentedijk– een van 120 plaatsen.

De bouw zal naar verwachting in september starten en eind volgend jaar afgerond worden.

Het kerkgebouw, dat ongeveer 5 miljoen euro gaat kosten, zal circa 1200 zitplaatsen gaan tellen. De ruimte kan door middel van een vouwwand vergroot worden, waardoor er 200 zitplaatsen bij kunnen komen. Uitbreiding met een galerij is, in de toekomst, mogelijk. Ook zal er een aantal bijzalen voor het verenigingsleven en voor catechese gebouwd worden.

De hersteld hervormde gemeente is een jonge gemeente. Van het totaalaantal leden is bijna 70 procent jonger dan 21 jaar. Het aantal catechisanten bedraagt ongeveer 250. De gemeente kerkt tot nu toe in het hervormd centrum. In de morgendiensten zijn alle plaatsen bezet. De gemeente mag tot eind 2012 van deze locatie gebruik blijven maken.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 13 oktober 2011.

De eerste paal voor het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Genemuiden is donderdagmorgen door burgemeester E. Bilder en ds. D. Heemskerk de grond in gegaan. Het kerkgebouw moet eind volgend jaar opgeleverd zijn. Het kerkgebouw zal ongeveer 1200 zitplaatsen gaan tellen. Er is mogelijkheid om de kerkzaal te vergroten door vouwwanden. Bij de kerkzaal verrijzen ook zalen voor andere kerkelijke activiteiten. Het geheel is begroot op ongeveer 5 miljoen euro.

Afbeeldingen