Handelingen

Gerwen, Heuvel 23 - Sint Clemenskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Nuenen c.a.
Plaats: Gerwen
Adres: Heuvel 17-21
Postcode:
Sonneveld-index: 07556
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 30824Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Buiten gebruik als R.K. parochiekerk St. Clemens in 1967, toen vlakbij een nieuw kerkgebouw in gebruik werd genomen.

Op deze plaats hebben drie kerken gestaan:

De eerste stenen kerk van 1350-1400 was een eenvoudige zaalkerk.

Vervolgens werd een driebeukige kruiskerk gebouwd van 1420-1440. In 1620 kwam, na een brand in 1612, de huidige kerk tot stand, waarbinnen zich nog resten bevinden van de voorgaande kerk, die in Kempense gotiek is uitgevoerd. De kerk werd van 1648-1798 voor de protestantse eredienst gebruikt, daarna werd ze weer Katholiek.

Tussen 1887 en 1889 kreeg de kerk een neogotisch interieur. Vincent van Gogh beeldde deze kerk af in 1883.

In 1967 bouwde de rooms-katholieke parochie een nieuwe en grotere Sint Clemenskerk in een zeer abstracte betonstijl.

De historisch waardevolle oude Sint Clemenskerk, die ondertussen wel op de Rijksmonumentenlijst stond, zou, naar werd beloofd, een nieuwe bestemming krijgen, die toen echter nog niet bekend was. Ze kwam dan ook leeg te staan, werd dichtgetimmerd, zwaar verwaarloosd en aan het verval en vandalisme overgegeven.

In 1983 werd de kerk echter gerestaureerd door een traditionalistische rooms-katholieke stichting van leken, en kreeg daarbij een nieuw neogotisch interieur met voorwerpen die van elders afkomstig waren. Sedertdien wordt de kerk gebruikt door de Priesterbroederschap Sint Pius X.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

R.K.Kerk van St.Clemens. 15e eeuwse gotische kerk, na brand in 1612 gedeeltelijk vernieuwd, bestaande uit driezijdig gesloten koor, dwarspand, driebeukig basilicaal schip. Inwendig zuilen met koolbladkapitelen en stucgewelven op schalken. TOREN van de R.K.Kerk van St.Clemens. Later verhoogde toren met spits uit 1801. Klokkenstoel met klok van H. van Trier, 1587, diam. 78,5 cm.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur