Handelingen

Goes, Populierenstraat 29 - De Hoogte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoogte
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: Goes
Adres: Populierenstraat 29
Postcode: 4462BD
Inventarisatienummer: 06457 18072
Jaar ingebruikname: 1971
Architect:
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch interessant modern kerkgebouw.

Ook in gebruik geweest door Evangelie Gemeente Rafaël.

Gesloten in 2015. Toen stond het gebouw te koop: "Voormalig kerkgebouw 'De Hoogte' op een strategische locatie in Goes-Zuid, nabij een vestiging van het Ostrea Lyceum, Gors en winkelcentrum 'Beukenhof'. (Her)ontwikkeling ligt voor de hand op het 2.315 m² grote perceel. Binnen het bestemmingsplan zijn maatschappelijke doeleinden toegestaan".

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: rechterzijde van het liturgisch centrum/ noordwand van kerkgebouw Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend: website http://www.orgelsinzeeland.nl Historische gegevens:

  • De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Gebr. Van Vulpen
  • Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1975
  • Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Manuaal I: Prestant 8’, Holpijp 8’ (C-f transmissie Gedekt 8’), Octaaf 4’, Octaaf 2’, Mixtuur IV sterk Manuaal II: Gedekt 8’, Roerfluit 4’, Quint 2 2/3’, Nachthoorn 2’, Terts 1 3/5’, Dulciaan 8’ Pedaal: Subbas 16’, Gedekt 8’ (transmissie Bourdon 16’) Werktuiglijke registers: Koppel Manuaal I-Manuaal II, Koppel Pedaal-Manuaal I, Koppel Pedaal-Manuaal II

Plaats klaviatuur / speeltafel: losstaande speeltafel rechts van het orgel op de begane grond Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: sleepladen Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

In de media

  • Uit Task Force Toekomst Kerkgebouwen, d.d. 20 maart 2016

Zorginstelling Gors is vrijwel zeker de nieuwe eigenaar van De Hoogte in Goes-Zuid. De organisatie is 'in een vergevorderd stadium' met betrekking tot de aankoop van het voormalig kerkgebouw van de protestantse gemeente. Gors kan desgevraagd nog niet zeggen wat de precieze invulling wordt, omdat eerst alle procedures nog moeten worden doorlopen. De PKN Goes heeft De Hoogte in september vorig jaar afgestoten, onder meer vanwege dalende bezoekersaantallen. Sindsdien stond het gebouw te koop. Voorzitter Harry van Waveren van het kerkbestuur is blij dat relatief snel een nieuwe eigenaar is gevonden. "Zolang het niet is verkocht, houd je als kerkgenootschap de zorg ervoor en op die kosten zit je niet te wachten. Het krijgt nu een mooie invulling." De opbrengst van De Hoogte is al ingezet voor de verbouwing van de Vredeskerk (voorheen Oosterkerk) van de protestantse gemeente. Gors heeft al een twee locaties in de directe omgeving van De Hoogte: dagbestedingscentrum De Cirkel aan de Beukenstraat voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking en woonlocatie Populierenstraat. Gors biedt op diverse locaties in Zeeland en aan huis zorg en ondersteuning bij wonen, werken, leren, dagactiviteiten en vrijetijdsbestedingen aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een functiebeperking.

  • Bericht. Bron: www.gors.nl, begin 2016

Gloednieuwe woonlocatie De Hoogte

Het voormalige kerkgebouw ‘’De Hoogte’’ in Goes-Zuid wordt getransformeerd naar een nieuwe woon-/werkvoorziening. Hiermee wordt de huidige voorziening voor deze doelgroep in Kruiningen aan het einde van het jaar vervangen.

Bijzondere sfeer

In het pand realiseren we 8 volwaardige en ruime appartementen met een tuin voor buitenactiviteiten. De open, centrale vide met veel daglicht maakt het een bijzondere ruimte. In het souterrain zijn ruimtes voor dagbesteding. Deze wordt samen met de cliënten naar wens ingericht. De woonruimtes op de bovenverdieping krijgen een knusse sfeer onder het schuine dak.

Meer mogelijkheden

Met de bouw van de nieuwe appartementen krijgen cliënten meer de kans om te integreren in de maatschappij. De locatie ligt vlakbij het centrum van Goes. Tegelijk ligt De Hoogte in de directe omgeving van onze andere locaties, waaronder dagbestedingscentrum De Cirkel en woonlocatie Populierenstraat. Cliënten kunnen makkelijk gebruik maken van de diensten en activiteiten van deze naastgelegen locaties.

Planning

In mei wordt gestart met de verbouw door bouwbedrijf Van de Linde, Architectenbureau RoosRos is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit project. De bewoners kunnen naar verwachting in november 2016 op de nieuwe locatie komen wonen.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur