Handelingen

Goirle, Bergstraat 4 - Kostbaar Bloed

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kostbaar Bloed
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Goirle
Plaats: Goirle
Adres: Bergstraat 4
Postcode:
Sonneveld-index: 07569
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Zusterklooster 'Kostbaar Bloed'. Gesloopt voor nieuwbouw vóór 1966.Het werkterrein van de liefdezusters was het St. Elisabethgesticht waarachter het klooster werd gebouwd. Voormalig hotel ‘De Kroon’, werd gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect Jan Baptist Rens. In 1924 wordt het pand door de buurman, pastoor Peters, aangekocht om het te gaan gebruiken voor verenigingsactiviteiten en het patronaatswerk. Een gedeelte van het hotel wordt aan de oude bestemming onttrokken, maar een ander deel blijft hotel en wordt als zodanig geëxploiteerd.
Later, in 1931, verkoopt pastoor Wassenberg het gebouw, samen met de rechts van dit pand staande pastorie, aan de congregatie van de liefdezusters van het Kostbaar Bloed. Zij nemen het totale complex in gebruik als tehuis voor ouden van dagen: het ‘St. Elisabethgesticht’.

Later, in 1937, kan er grond achter het complex worden aangekocht en bouwen de zusters in de tuin een nieuw klooster met kapel.

Het oude St. Elisabethgesticht krijgt de bestemming van streekverpleeghuis, waarvoor op 26 november 1960 de stichting St. Elisabeth Verpleeghuis in leven wordt geroepen. Meteen worden plannen ontwikkeld om op deze plaats nieuwbouw te realiseren. Het oude complex is daarvoor gesloopt.

Afbeeldingen