Handelingen

Gouda, Krugerlaan 110 - O.L. Vrouw Hemelvaart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Gouda
Plaats: Gouda
Adres: Krugerlaan 110
Postcode: 2806EA
Inventarisatienummer: 01906
Jaar ingebruikname: 1982
Architect: Hendriks - Campman
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne, sobere kerk met losstaande toren waarin 2 klokken, beide in 1981 door Eijsbouts te Asten vervaardigd. In interieur enkele objecten uit de neogotische voorganger, de O.L. Vrouw ten Hemelopneming aan de Kleiweg. Eerste steen najaar 1980, in gebruik genomen 1982.

  • 2021 - De OLV Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan sluit na 40 jaar definitief haar deuren. Op zondag 31 januari 2021 is de laatste eredienst gehouden. Vanaf dat moment is de gehele Goudse Rooms Katholieke gemeenschap verenigd in de parochiekerk H. Joseph aan het Aalberseplein.

Over de naamgeving van R.K. kerkgebouwen in Gouda

Vermoedelijk heeft de bouw van de nieuwe moderne St. Josephkerk, 1963-1964, in de grote noordelijke uitbreidingswijk in Gouda, samengehangen met de sluiting en sloop, in 1964, van de neogotische kerk O.L. Vrouw te Hemelopneming ("Kleiwegkerk") in het noordelijke deel van Gouda-Centrum. De andere neogotische kerk, St. Joseph aan de Hoge Gouwe, in het zuidelijke deel van Gouda-Centrum ("Gouwekerk"), kreeg in 1964 de naam O.L. Vrouw ten Hemelopneming, en werd toen de parochiekerk met die naam voor heel Gouda-Centrum. Na de sluiting van de Gouwekerk, als R.K. kerk, in 1972, kwamen de R.K. parochianen in Gouda-centrum (vermoedelijk) te vallen onder de parochie van het Heilig Sacrament, in het westen van Gouda, uit 1932, en/of de parochie Sint Joseph in Gouda-Noord, uit 1964.. Los van bovenstaande is in het oosten van Gouda in 1980 nog een nieuwe, moderne, parochiekerk "O.L. Vrouw Hemelvaart" gebouwd, in dat jaar de 3e nog bestaande R.K. kerk te Gouda. In 2002 zijn de 3 toen nog bestaande R.K. parochies, met 3 kerkgebouwen buiten Gouda-Centrum, gefuseerd tot één parochie Sint Antonius van Padua. In 2004 is de Sacramentskerk aan de R.K. eredienst onttrokken; in 2006 verbouwd tot gezondheidscentrum. De huidige 2 (beide moderne) R.K. kerkgebouwen in Gouda maken nu (2018) deel uit van een regionale parochie Sint Jan de Doper, waartoe ook de R.K. gemeenschappen (met elk een eigen kerkgebouw) in Bodegraven, Boskoop, Moordrecht, Reeuwijk en Waddinxveen behoren (Sint Jan de Doper was de oorspronkelijke beschermheilige van Gouda, getuige de naam van de Grote of Sint Janskerk in Gouda).

Orgel

Het orgel is gebouwd door J. Hoogeness in 1977.

  • 2021 - Op 25 februari is het orgel verwijderd omdat de kerk gesloten werd. Het instrument is opgeslagen bij Adema en vervolgens geïnstalleerd in de Sint Willibrorduskerk in Bodegraven.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur