Handelingen

Grafhorst, Grafhorsterweg 38A - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Overijssel
Gemeente: Kampen
Plaats: Grafhorst
Adres: Grafhorsterweg 38A
Postcode: 8277AA
Inventarisatienummer: 10206
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Witteveen, A.H.
Huidige bestemming: Dorpshuis
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter. De huidige kerk is 1 februari 1962 in gebruik genomen. Architect was A.H. Witteveen. Een oudere Hervormde kerk was er niet. Tot 1962 vormden de Hervormden van Grafhorst en IJsselmuiden één gemeente met een gebouw in IJsselmuiden. (57-07)

  • 2016 - Buiten gebruik.
  • 2021 - De hervormde gemeente van IJsselmuiden-Grafhorst heeft de kerk in Grafhorst verkocht aan een plaatselijke ondernemer. Die gaat het gebouw onder de naam De Herberg exploiteren als multifunctioneel dorpshuis. Rouw- en trouwdiensten in de kerk blijven de komende jaren mogelijk.

Orgel

Het orgel is in 1962 als opus 562 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen).

In de media

  • Uit De Stentor , 30 november 2015

De Hervormde kerk in Grafhorst gaat per 1 maart volgend jaar dicht. Dat is althans het voorgenomen besluit van de Algemene Kerkenraad (AK) van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden en Grafhorst. De kerkelijke gemeente moet bezuinigen en ziet geen andere mogelijkheid. Het besluit is zondagmorgen afgekondigd in de dienst, zoals de kerkorde verplicht. Komende zondag gebeurt dat nog eens, zegt voorzitter Harry van der Kamp van de AK. Hij omschrijft de reacties van de kerkgangers na afloop als 'gelaten'. "Het doet mensen iets natuurlijk. Ze zijn gedoopt in de kerk, hebben er belijdenis gedaan."

  • Uit Kampenonline, 8 mei 2016

De Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst heeft definitief besloten haar kerk in Grafhorst te sluiten. Na aankondiging van het voorgenomen besluit in november vorig jaar is een alternatief plan onderzocht dat ingediend werd door enkele gemeenteleden. Uit een peiling blijkt dat niet aan alle voorwaarden in het plan wordt voldaan. Op 22 mei aanstaande vindt de laatste kerkdienst plaats in de Nederlands Hervormde Kerk te Grafhorst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur