Handelingen

Grave, Ruyterstraat 2 - Kloosterkapel (1828 - ????)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kloosterkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Grave
Adres: Ruyterstraat 2
Postcode: 5361GC
Sonneveld-index: 17795
Jaar ingebruikname: 1828
Architect:
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: afgevoerd als Rijksmonument

Geschiedenis

Missionarissen van de Heilige Familie, klooster buiten gebruik, nu woningen en kantoor.

Vermoedelijk is dit complex afgevoerd als Rijksmonument wegens te grote aantasting bij de verbouwing. Verder na te gaan.

Monumentomschrijving Rijksdienst van het Complex De Ruyterstraat 2 Grave (1)

Het KLOOSTERGEBOUW is gelegen aan de zuidelijke zijde van het terrein en bestaat uit een blokvormig, direct aan de straat gelegen gebouw, dat uit 1828 dateert en omstreeks 1900 tot klooster is verbouwd. Het is toen aan de westelijke zijde uitgebreid. Het gebouw is gelegen binnen het beschermde stadsgezicht Grave.

Omschrijving

Het drielaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een dubbel, van wolfeinden voorzien zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. De gevel aan de zijde van de De Ruyterstraat telt tien vensterassen en is gemetseld in handvorm baksteen. De begane grond is gepleisterd. Tussen de smeedijzeren steekankers zijn omstreeks 1900 vernieuwde zesruits openslaande vensters geplaatst. De vensters op de begane grond liggen diep in het muurwerk. Aan de westelijke en oostelijke zijde van deze gevel geeft een deur toegang tot het interieur. De oostelijke deur is een opgeklampte met gedeeld bovenlicht, de westelijke een paneeldeur met lichten. Aan de westelijke zijde is omstreeks 1900 een in plattegrond L-vormige aanbouw toegevoegd. Deze eveneens drielaags aanbouw heeft getoogde zesruits schuifvensters en een opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. Op het platdak staat aan de noordelijke zijde een hoge schoorsteen. De westelijke gevel is geheel blind. Het gebouw wordt van de straat gescheiden door een eenvoudig smeedijzeren hek.

Waardering

Het object heeft belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; heeft een bijzondere betekenis, verbonden met de ontwikkeling van de stad; is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar afbeeldingen.