Handelingen

Groede, Schuitvlotstraat 15 - Bavo (1863 - 2004)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bavo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Sluis
Plaats: Groede
Adres: Schuitvlotstraat 15
Postcode: 4503AK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1863
Architect: Soffers, P.
Huidige bestemming: woning en horeca
Monument status: geen

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

R.K. St. Bavokerk. Karakteristieke neogotische dorpskerk met toren. Voorbeeld van zogenaamde stucadoorsgotiek uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Eén van de vele neogotische R.K. kerkgebouwen naar ontwerp van architect P. Soffers.

Op 17 januari 2004 is in de kerk, in 1863 gebouwd door architect P. Soffers, de laatste viering gehouden. De parochie werd te klein en is gefuseerd met de parochies in Oostburg, Schoondijke, Cadzand en Breskens. De kerk bleef eerst nog wel beschikbaar voor bijzondere gelegenheden, zoals uitvaarten. Eind 2004 stond de kerk te koop. De kerk is gekocht door een Utrechter, die er is gaan wonen en er een Bed & Breakfast-voorziening in heeft gemaakt. Men hoopte, na een verbouwing en aanpassing, de eerste gasten zomer 2007 te kunnen ontvangen. Het Louis Hooghuysorgel, het enige in Nederland en laatstelijk gerestaureerd in 1966, verhuisde naar de R.K. Kerk O.L. Vrouw Hemelvaart in Aardenburg waar het als koororgel wordt gebruikt. Het altaar is verhuisd naar de R.K. Sint Martinuskerk in Born, waar het zondag 29 januari 2006 in gebruik is genomen. Zie ook bij Oostburg en Schoondijke.

De parochies van Groede (H. Bavo), Schoondijke (H. Apostel Petrus) en Oostburg (H. Eligius) zijn per 1 januari 2004 samengevoegd tot één parochie met de nieuwe naam H. Antoniusparochie. De drie kerken bleven bestaan. In de kerken van Oostburg en Schoondijke worden de wekelijkse vieringen gehouden. De kerk van Groede bleef in 2004 nog beschikbaar voor bijzondere gelegenheden.

Afbeeldingen