Handelingen

Groessen, Dorpstraat 7 - Andreas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Andreas
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Duiven
Plaats: Groessen
Adres: Dorpstraat 7
Postcode: 6923AA
Inventarisatienummer: 11544
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect: Valk, H.W. (uitbreiding)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14179

Geschiedenis

Ook wel ‘kathedraal van de Liemers’ genoemd; de kerk is gezichtsbepalend. Deels romaanse toren 1150, schip 1450. Neogotisch dwarsschip en koor 1891 door J.W. Boerbooms. In 1933 vervangen door het huidige dwarsschip en koor door H.W. Valk, aansluitend bij het oudere schip in traditionalistische vormen (zie onder).

  • 2019 - De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021
  • 2021 - Voornemen tot sluiting.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK (St. Andreas). Laatgotische dorpskerk met pseudobasilikaal schip (ca.1500) en romaanse toren met versiering van lisenen en boogfriezen XII A?). Zeer hoge naaldspits. Het oude priesterkoor is in 1891 in neo-gotische stijl vernieuwd en vergroot en andermaal vernieuwd door de architect H.W. Valk in 1932-'33, toen een monumentaal dwarspand met kruistoren en absis verrezen. In het schip inwendig zuilen en kruisribgewelven (vlg.Duiven). Inventaris: doopvont, gotisch, van hardsteen (XV), gesneden orgelkas (midden XVII), omtuining doopvont (oorspronkelijk orgelgalerij (midden XVIII), drie zerken, waarvan een uit 1569 en een uit 1546. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van G. Schimmel, 1692, diam. 80 cm. en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk B. Vortmann, later voorzien van electrische opwinding.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Intereur

Literatuur

  • ‘Erfenis voor vandaag en Morgen. R.-K. kerken in Oost Gelderland’, IJzerloo 2009 (p.93-95