Handelingen

Groningen, P.C. Hooftlaan 48 - Opstandingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Opstandingskerk
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: P.C. Hooftlaan 48
Postcode: 9721JM
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Groen, C.
Huidige bestemming: Fitnesscentrum
Monument status: geen
Sonneveld-index: 00792 0804

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in De Wijert. Moderne zaalkerk met opvallend zadeldak, verwijzend naar een tent, en semi-vrijstaande toren. Sinds 1994 Geref. Kerk Vrijgemaakt, in hetzelfde jaar vergroot.

  • Op 31 december 2016 is de laatste dienst gehouden.
  • 2017 De bedoeling is dat de kerkzaal (het rechtergedeelte met het puntdak) en de toren blijven bestaan en dat de rest (de vergaderlokalen) wordt gesloopt. De behouden blijvende kerkzaal zou een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Op de plaats van de te slopen vergaderlokalen zouden – nog steeds volgens de plannen van de projectontwikkelaar – woningen c.q. appartementen gebouwd worden. (Bron:Gereformeerdekerken.info)

Orgel

De Opstandingskerk in Groningen is in 1967 gebouwd als gereformeerde kerk (synodaal). De firma Koch plaatste in 1967 een tweedehands positief van Duitse makelij. In 1970 bouwde dezelfde firma een nieuw electro-pneumatisch instrument in open opstelling. Het had 14 stemmen, verdeeld over Hoofdwerk (6), Nevenwerk (5) en Pedaal (3). De kerk ging in 1992 over naar de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt). Het Koch-orgel werd in 1995 opgeknapt door Mense Ruiter. Het instrument bleef echter niet bevredigen, zodat er naar een ander orgel werd uitgekeken. In 1998 kreeg men de gelegenheid tot aankoop van een orgel van Fonteijn & Gaal uit 1977, afkomstig uit de gesloten gereformeerde Middelaarkerk te Beverwijk. Dit instrument was gebouwd ter vervanging van een electro-pneumatisch orgel, waarvan drie registers zijn overgenomen. Kaat & Tijhuis plaatsten het orgel over naar Groningen, onder advies van Jan Harryvan. De dispositie werd uitgebreid met twee stemmen, te weten een Cornet op het Hoofdwerk en een Fagot op het Pedaal. De plaatsen hiervoor waren al in 1977 gereserveerd. Vanwege de geheel andere akoestiek in Groningen is het orgel ook volledig opnieuw geïntoneerd. Op 3 december 1999 werd het in gebruik genomen, met bespeling door Jan Harryvan en samenzang onder leiding van alle vijf de vaste organisten van de kerk. Eind 2015 is bekend gemaakt dat de Opstandingskerk per 1 januari 2017 gesloten zal worden. Na de sluiting is het gebouw verkocht. Het is sinds 1 juli 2019 in gebruik als sport- en lifestylecentrum 'Totally in Shape'. Het lot van het orgel is niet bekend.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2008.

Vanwege het 75-jarig bestaan van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Groningen-Helpman is morgenmiddag en vrijdagavond een tentoonstelling te bezichtigen over ds. J.W. Tunderman. Hij was predikant van de kerk van 1938-1942. Ds. Tunderman werd begin 1942 gearresteerd door de Duitsers. Op 26 december van dat jaar overleed hij in concentratiekamp Dachau aan medische proefnemingen. De tentoonstelling bestaat uit enkele foto’s van ds. Tunderman en van zijn vrouw, fragmenten van brieven uit het huis van bewaring en uit Dachau, nagelaten correspondentie en een aantal preken die via Zuid-Afrika weer bij de familie terecht zijn gekomen. Er is ook een klein dagboekje te zien van de echtgenote van ds. Tunderman.

Afbeelding