Handelingen

Haaksbergen, Sonderenstraat 53 - O.L. Vrouw van Lourdes (1958 - 2013)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Haaksbergen, Sonderenstraat 25 - O.L. Vrouw van Lourdes)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Onze Lieve Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Haaksbergen
Plaats: Haaksbergen
Adres: Sonderenstraat 53
Postcode: 7481HB
Sonneveld-index: 10218
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Beers, H.C.M. van
Huidige bestemming: appartementen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes, opgericht in de naoorlogse jaren, toen Haaksbergen zich in westelijke richting uitbreidde. De kerk, ingewijd in 1958, is driebeukig van opzet, met een brede middenbeuk en smalle zijbeuken, qua concept gebaseerd op de volkskerk van de jaren 1920 en '30. Het middenschip wordt overdekt door bakstenen graatgewelven. Fronttoren met achthoekige, opengewerkte lantaarn. Belangrijk laat werk in het oeuvre van architect Van Beers in traditionalistische trant. De kerk heeft ook een goede akoestiek. Besloten is de kerk ook te gaan gebruiken voor concerten. (57-07). Ook Cultureel Centrum. De parochie is inmiddels opgegaan in het parochieverband Sint Franciscus. Op zondag 13 januari 2013 is de kerk officieel aan de eredienst onttrokken.

  • 2020 - De Lourdeskerk krijgt de status van Gemeentelijk monument. Daarmee volgt het college van B en W het advies van de Erfgoedraad die stelt dat de Lourdeskerk ‘van bijzonder belang is voor de gemeente vanwege zijn schoonheid en cultuurhistorische waarde’.
  • 2021 - Nadat de Lourdeskerk in 2013 aan de eredienst werd onttrokken duurde het meer dan zeven jaar voordat het gebouw een nieuwe eigenaar kreeg. De officiële overdracht is begin november 2021. De kerk wordt omgebouwd tot appartementencomplex.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 april 2016

De oud gereformeerde gemeente in Nederland in Urk heeft het plan het historische Vollebregtorgel uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen aan te kopen. Dat meldt Omroep Flevoland. In de Jachin Boazkerk in Urk, die in 1960 werd gebouwd en in 2005 werd uitgebreid tot bijna 1200 zitplaatsen, werd altijd bij een elektronisch Johannesorgel gezongen. De kerk gaat nu opnieuw uitbreiden en in dat verband kijkt de gemeente uit naar een ander orgel. De kerk heeft nu het oog laten vallen op het drieklaviers orgel (38 stemmen) uit de rooms-katholieke Lourdeskerk in Haaksbergen. Dat instrument werd in 1859 gebouwd voor de Maria Hemelvaartkerk in Leiden. In 1941 kwam het in de hervormde kerk van Wassenaar terecht. Bij die gelegenheid werd het omgebouwd tot een drieklaviers pneumatisch instrument. In 1967 plaatste Jos H. Vermeulen het orgel over naar Haaksbergen. Daarbij werd de dispositie gewijzigd en de tractuur elektropneumatisch gemaakt. De originele kas is verdwenen, wel zijn de originele frontpijpen aanwezig en gebruikt in het huidige open front.

  • Uit RTVoost, d.d. 31 januari 2018

De Lourdeskerk in Haaksbergen is van de slopershamer gered. Wel is nog steeds onduidelijk wat er met het leegstaande gebedshuis gaat gebeuren. Koster Jos Westendorp had de noodklok geluid nadat hem via meerdere kanalen berichten hadden bereikt dat het kerkgebouw tegen de vlakte zou gaan. Vervolgens zouden hier appartementen moeten verrijzen. De Lourdeskerk sloot ruim een jaar geleden de deuren vanwege teruglopende bezoekersaantallen. Sindsdien staat het gebedshuis leeg. Westendorp beklaagde zich over het grote aantal gebouwen dat in de loop al verloren is gegaan voor Haaksbergen. Vandaar dat hij zijn plaatsgenoten opriep om meteen bezwaar aan te tekenen zodra er een sloopvergunning voor de Lourdeskerk zou worden aangevraagd. De mededeling zorgde voor grote consternatie onder de parochianen. De leegstaande kerk valt onder de parochie en is officieel eigendom van het bisdom. Maar Westendorp heeft zijn bericht weer ingetrokken. “Ik heb contact gehad met iemand van het Franciscus-parochiebestuur. De kerk is niet verkocht en wordt zeker niet gesloopt, is mij verzekerd. Deze roddel is dus uit de wereld.” Wel vraagt Westendorp de parochianen om mee te denken over een geschikte bestemming voor het leegstaande kerkgebouw.

Afbeeldingen