Handelingen

Haaren, Helvoirtseweg - Kapel Maria in 't Veld

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oisterwijk
Plaats: Haaren
Adres: Helvoirtseweg t.o. 25A
Postcode:
Sonneveld-index: 15208
Jaar ingebruikname:
Architect: Ton Buijnsters (verbouw 1992)
Huidige bestemming: Rooms-Katholieke Mariakapel
Monument status: geen



Geschiedenis

Haaren, kapel Maria in ’t Veld; jk 03-09-2012

In 1985 ontstond het initiatief om in Haaren een Mariakapel op te richten. Aanvankelijk waren er plannen om die te bouwen bij de Oude Toren. De kosten waren echter te hoog.

Later komt een kadaverhuisje, gebouwd in 1947, aan de Helvoirtseweg ter beschikking en kan van de gemeente (besluit van 12-12-1991) voor het symbolische bedrag van één gulden worden overgenomen door de Stichting Mariakapel Haaren.

Het karakteristieke gebouwtje ondergaat een metamorfose naar het plan van plaatselijke kunstenaar Ton Buijnsters († 1998). Aan het gebouwtje wordt een klokkentorentje en een luifel boven de ingang toegevoegd. Stille weldoeners schenken de klokkenstoel en een bronzen klokje dat in 1969 gegoten was door klokkengieterij Petit & Fritsen NV uit Aarle-Rixtel. Op de rand een latijnse tekst “verba volant, scripta manent” (“Woorden vervliegen, wat geschreven staat blijft”).

Het uitdrukkingsvolle bronzen Mariabeeld is ontworpen door Ton Buijnsters. Het toont een zittende Maria met een hoofddoek en op haar schoot het Kindje Jezus dat de mensen aankijkt.

Op een messing plaat, bij binnenkomst rechts, is de volgende tekst gegraveerd: “Deze Mariakapel is gebouwd mede op initiatief van Antoon van der Meijden († 1-3-1987) en is in gebruik genomen in mei 1992. Met dank voor de financiële bijdrage van velen”.

Op donderdag 25 juni 1992 wijdt pastoor W. Muskens de Mariakapel op feestelijke wijze in.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur