Handelingen

Haarlem, Professor Eykmanlaan 48 - Moeder van de Verlosserkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mater Salvatori
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Professor Eijkmanlaan 48
Postcode: 2035XB
Inventarisatienummer: 05527
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Groot, J.G. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren.

Zaalkerk met schuin oplopend lessenaardak, altaaruitbouw bestaande uit drie nissen halverwege de lage zijde en vrijstaande klokkentoren, gebouwd naar ontwerp van J.G. de Groot, geconsacreerd in 1966. Monumentale moderne glas-in-loodramen en vrijstaand tabernakel van Egbert Dekkers.

Orgel met twee manualen en vrij pedaal, in 1902 vervaardigd door Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) voor de St. Josephkerk te Breda en in 1976, na sluiting van die kerk, in Haarlem-Schalkwijk geplaatst.

  • 2018 Voornemen tot sluiting. Het Cuypersgenootschap beschouwt deze kerk als monumentwaardig en pleit voor aanwijzing als Gemeentelijk monument.
  • 2019 - Het college van burgemeester en wethouders besluit: De “Moeder van de Verlosserkerk” aan de Professor Eykmanlaan 48, op grond van de aanwezige architectuur- en hoge cultuurhistorische waarden, aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.
  • 2020 - Sloop geen optie meer voor Moeder van de Verlosserkerk in Haarlem-Schalkwijk: gemeente schuift bezwaren bisdom terzijde en geeft kerk monumentenstatus

Externe link

Afbeeldingen