Handelingen

Haarlem, Velserstraat 19 - Kapel Ziekenhuis Joannes de Deo

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Joannes de Deo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Velserstraat 19
Postcode: 2023EA
Inventarisatienummer: 05541
Jaar ingebruikname: 1892
Architect: Blanke
Huidige bestemming: horeca
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Kapel R.K. Ziekenhuis Joannes de Deo, later Kennemerziekenhuis; adres en vroegere hoofdingang ziekenhuis Velserweg 19. Deze kapel, alweer vele decennia als zodanig buiten gebruik, bevindt zich in de as van het vroegere, monumentale, hoofdgebouw van het R.K. Ziekenhuis St. Joannes de Deo, aan de Maerten van Heemskerckstraat. Begin jaren 1960 is de rijke neogotische inrichting van de kapel verloren gegaan. In 1966 vond inbouw van een etage plaats. Op het dak van deze kapel stond een aardig torentje, dat in maart 1997 wegens bouwvalligheid is verwijderd, en sindsdien op een bedrijventerrein in Velserbroek "opgeslagen" staat (Aannemingsbedrijf Holleman, Hofgeesterweg 18). In 2e helft jaren 2000 zijn alle (nieuwere) gebouwen van dit ziekenhuis gesloopt, met als resultaat o.a. mooie doorkijkjes naar de voormalige Heilig Hartkerk. Het monumentale voorgebouw van dit voormalige ziekenhuis, inclusief de voormalige kapel, is "in herontwikkeling". Ter plaatse van de gesloopte ziekenhuisgebouwen is ± 2008-2012 een nieuwe woonwijk gebouwd, "DeoNeo".

Recente geschiedenis

Info begin 2012:

Het exterieur van hoofdgebouw en kapel wordt zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. Er komt een replica van de dakruiter op de kapel.

Recente geschiedenis

Rosorum Residentie Joannes de Deo is hét adres voor wonen met zorg op maat van de hoogste kwaliteit in Haarlem. De residentie ligt in de wijk Kleverpark aan de Maerten van Heemskerckstraat 2b, op steenworp afstand van het Centraal Station en het gezellige stadscentrum. De bewoners hebben ook diverse leuke winkels en het groen van onder andere de Bolwerken en het Kenaupark direct binnen handbereik.

Het prachtige pand werd eind negentiende eeuw gebouwd en in de loop der jaren keer op keer uitgebreid. Na diverse fusies ging het voormalige Joannes de Deo jarenlang door het leven als Kennemer Gasthuis, om uiteindelijk in 2006 definitief gesloten te worden. Op het monumentale hoofdgebouw na, zijn alle gebouwen gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe en bijzonder gewilde woonwijk Deo Neo.

Het uit 1889 stammende hoofdgebouw is volledig in oude glorie hersteld en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Aan weerszijden van de voormalige kapel, die omgetoverd is tot een sfeervol restaurant voor de bewoners, zijn terrassen aangelegd met prachtig uitzicht op de stadstuinen die het karakteristieke gebouw omringen. Op 1 mei 2014 hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in hun comfortabele appartementen in Rosorum Residentie Joannes de Deo. Inschrijven voor een appartement in Rosorum Joannes de Deo kan via de contactpagina op deze website. Op die pagina kunt u tevens een brochure aanvragen, specifieke vragen stellen en uw eventuele wensen kenbaar maken. Het hoofdgebouw van het voormalige Deo Ziekenhuis is verbouwd tot Rosorum Residentie Joannes de Deo en telt nu 34 aantrekkelijke en volwaardige seniorenappartementen.

Het gaat om bijzonder comfortabele appartementen die in grootte variëren van 60 tot 130 vierkante meter en allemaal voorzien zijn van een eigen buitenruimte. De hoogwaardig afgewerkte appartementen zijn gericht op zelfstandige bewoning met daarbij specifieke extra faciliteiten om het mogelijk te maken ook bij intensieve en continue zorgvraag in het appartement te kunnen blijven wonen. Ieder zorgappartement is voorzien van een persoonlijk alarmeringssysteem, een goed toegankelijke badkamer met voldoende bewegingsruimte en een toegangscontrolesysteem. De appartementen beschikken over tenminste een woonkamer, slaapkamer, badkamer met douche en toilet, een apart bezoekerstoilet en een keuken. Rosorum Residentie Joannes de Deo voorziet verder in een aantal ruimten voor algemeen gebruik zoals een prachtig restaurant met open keuken in de voormalige kapel, een ruime woonkamer, activiteitenruimte, wijnkelder, bibliotheek en buitenterrassen met uitzicht op de stadstuinen.

(Bron: www.rosorum.nl)

Afbeeldingen