Handelingen

Hall, Dorpsstraat 57 - Ludgerus Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ludgeruskerk
Genootschap: (PKN) Protestantse Kerk in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Brummen
Plaats: Hall
Adres: Dorpsstraat 57
Postcode: 6964AA
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Sonneveld-index: 11550
Monument status: Rijksmonument 11251(kerk); 11252(toren)
Bouwjaar: 1450-1500
Type: Kerk
Functie: Religieus


Geschiedenis

Interessante historische kerk met toren, oorspronkelijk gewijd aan St. Ludgerus.

Geschiedenis vervolg

De oorsprong van de Ludgerus Kerk voert terug naar de vroege middeleeuwen. Rond 794 bekeerde de rondreizende zendeling Ludgerus de dorpsbevolking tot het christendom en liet op de heidense offerplaats een houten bedehuis bouwen. In de 11e eeuw werd deze vervangen door een Romaanse kerk van natuursteen. Omdat na 1150 de bevolking sterk toenam werd op dezelfde plek de huidige Laat-Gotische kerk gebouwd. De vroegste vermelding van deze kerk dateert van 1395. Het meest bekend is de kerk echter om zijn interieur: de laat-middeleeuwse fresco's op de muren, de uitbundige gewelfschilderingen en de triomfboog met wapenschilden van adellijke families. De typische protestantse opstelling van de halfronde banken, geschaard rond de kansel uit de eerste helft van de 19e eeuw, vormt nu een boeiend samenspel met de pre-reformatorische uitbundigheid van de schilderingen.

  • (bron: hallsekerk.nl)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Laatgotische dorpskerk, opgetrokken uit baksteen met natuurstenen banden en bestaande uit een schip met een driezijdig gesloten koor, tweede helft 15de eeuw en een vroeg 16de eeuwse noorderzijbeuk. Het schip en het koor worden overkluisd door netgewelven, opgaand van kolonetstukken. Over de noordbeuk graatgewelven. De kerk werd in 1911-1914 gerestaureerd door W. te Riele. Op de netgewelven van schip en koor rijke, laatgotische beschilderingen, bestaande uit decoratief bladwerk, Evangelistenfiguren, een Christusfiguur en wapenschilden. Op de wanden van het koor Christus en heiligen. Tot de inventaris behoren een koperen lezenaar en een kaarsenarm, 17de eeuw en een viertal zerken, 16de en 17de eeuw. Eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, in 1866 gemaakt door J. van Loo (Zwolle). In 1983 gerestaureerd door fa. Ernst Leeflang.

Toren

Bakstenen laatgotisch bouwwerk, verlevendigd door natuurstenen banden en nissen, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits. Over de benedenruimte een koepelgewelf. Gerestaureerd in 1924 en 1928. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 juni 2007.

De hervormde kerk te Hall (gemeente Brummen) is deze zomer iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur geopend voor bezoekers. Het is een middeleeuwse dorpskerk, met prachtige gewelfschilderingen, restanten van een sacramentshuisje en een hagioscoop (een laag leprozenvenster in de kerkmuur waardoorheen de dienst, of de mis, vroeger van buitenaf kon worden gevolgd). De laatmiddeleeuwse kerk is ’s zondags in gebruik bij de protestantse gemeente van Hall en Voorstonden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur