Handelingen

Harde 't, Eperweg 35 - Elim

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Elim
Genootschap: Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Elburg
Plaats: 't Harde
Adres: Eperweg 35
Postcode: 8084HB
Sonneveld-index: 11557
Jaar ingebruikname: 1959
Architect:
Huidige bestemming: Hervormde Kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Wederopbouwkerk met toren. Deze Hervormde gemeente is van Gereformeerde Bond signatuur.

Historie van de gemeente

Op 19 oktober 1920 viel het besluit om aan de Epergrintweg een evangelisatiegebouwtje neer te zetten dat plaats zou bieden aan 120 personen. Op 9 augustus 1921 werd het gebouwtje in gebruik genomen. De zondagse diensten (1 x per zondag) werden 1 x per 14 dagen vervuld door de predikant uit Doornspijk of Oldebroek, de tussenliggende zondag werd er preek gelezen. Na de Tweede Wereldoorlog begon de uitbreiding van de kazernes en daarmee de groei van ’t Harde. Door de groei werd het kerkje te klein en in 1956 werd besloten tot vergroting. In die tijd klonk de roep om een eigen predikant. Nadat er eerst 6 ambtsdragers bevestigd waren, werd in 1960 de eerste predikant beroepen. Het duurde echter tot oktober 1965 voordat de eerste predikant zijn intrede deed. Opnieuw bleek het kerkgebouw te klein en werd tot nieuwbouw besloten. Het nieuwe kerkgebouw werd in gebruik genomen op 3 april 1968. Dit kerkgebouw, met de aangrenzende zalen (het Kerkelijk Centrum) voor gemeente- activiteiten, is tot vandaag de plaats waar de gemeente onderwijs ontvangt en van waaruit de activiteiten naar buiten plaats vinden. Samen gemeente zijn … “Toen kwamen zij te Elim en daar waren twaalf waterfonteinen en zeventig palmbomen; en zij legerden zich aldaar aan de wateren”. (Exodus 15 : 27) Een Oase! Een plaats van rust door God gegeven.


Als gemeente maken wij voor de erediensten en voor catechese en clubwerk gebruik van de kerk en het kerkelijk centrum aan de Eperweg. In 1920 werd het oude vergaderzaaltje, “Elim” gebouwd. Voordien ging men naar Oldebroek of Doornspijk ter kerke. Voor degenen, waarvoor deze reis te ver was, werden er kerkdiensten door het hoofd van de school in één der schoollokalen gehouden. In 1957 werd het vergrote “Elim” in gebruik genomen. De kerk was van 200 zitplaatsen uitgebreid tot 450. De gemeente werd in 1960 zelfstandig. Men erfde het gebouw “Elim” van de kerkelijke gemeenten Doornspijk en Oldebroek. In 1961 werd “Elim” van een kerkorgel voorzien. Hierna ging men sparen voor een pastorie. In 1965 werd de pastorie door de eerste predikant, ds. J. A. de Waard, betrokken. Op woensdag 3 april 1968 werd de nieuwe Hervormde Kerk officieel in gebruik genomen. Deze kerk biedt plaats aan ongeveer 725 kerkgangers. De toren is 23 meter hoog en voorzien van een luidklok. De ’s avonds verlichte toren verfraait het dorpsaanzicht van ’t Harde.

  • (Bron: hervormdegemeente-tharde.nl)

Orgel

De Hervormde Kerk (Elimkerk) in 't Harde is gebouwd in 1968. De firma R. Kamp & Zn. leverde het orgel, dat echter volgens een opschrift bij de klaviatuur al in 1962 is gebouwd. Het is niet duidelijk of dit orgel uit de vorige kerk komt, of van elders is aangekocht. De koppelingen zijn uitgevoerd als treden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur