Handelingen

Harderwijk, Eibert den Herderstraat 22 - De Zaaier

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Zaaier
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Harderwijk
Plaats: Harderwijk
Adres: Eibert den Herderstraat 22
Postcode: 3841KX
Inventarisatienummer: 11580
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Woltjer, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Interessante ruime zaalkerk met aan de linkerzijde aangebouwde toren, rechthoekige ramen en inspringende ingangspartij, gebouwd in 1959-'60 naar ontwerp van architect Woltjer. Geëtste ramen met Bijbelse voorstellingen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Flaes & Brünjes voor de Remonstrantse Kerk in Den Haag in jaren 1862-1864. In 1891 is het orgel gerestaureerd door firma J.F. Witte. Firma Klais Orgelbau voerde in 1940 een ingrijpende wijziging uit aan het orgel. O.a. werd er een nieuwe kas gemaakt, de tractuur geëlectrificeerd en een vierklaviers speeltafel geplaatst. De kerk in Den Haag werd gesloten begin jaren 1980. In 1990 is het orgel verhuisd naar de Zaaier in Harderwijk. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door firma Slooff & Zn. Op 20 september 1990 is het in Harderwijk na reconstructie in gebruik genomen met een bespeling door adviseur en organist Willem Hendrik Zwart.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 oktober 2007.

De christelijke gereformeerde kerk te Harderwijk heeft zaterdagmiddag haar verbouwde kerkgebouw in gebruik genomen. „Bij het kerkgebouw zijn vijf nieuwe zalen gecreëerd die onderdak moeten bieden aan de verenigingen van de gemeente”, zo meldt K. Karssen, voorzitter van de commissie van beheer, desgevraagd.

Ook zijn er een nieuwe keuken en nieuwe toiletten, waaronder een toilet voor mindervaliden, gebouwd. Blikvanger van de kerk is de nieuwe royale ontvangsthal, met een karakteristiek rond dak erop. Het kerkgebouw De Zaaier was bijna vijftig jaar oud en voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Ook was er regelmatig een tekort aan zaalruimte voor de diverse verenigingen.

De kosten van de verbouwing bedragen ongeveer een half miljoen euro. „Door veel te doen met vrijwilligers konden we de kosten op een voor ons aanvaardbaar niveau houden”, vertelt Karssen.

De christelijke gereformeerde kerk in Harderwijk heeft ongeveer 650 leden en wordt gediend door ds. P.D.J. Buijs.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur