Handelingen

Harderwijk, Jodenkerksteeg 1 - Synagoge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Oude Synagoge
Genootschap: Israëlitisch
Provincie: Gelderland
Gemeente: Harderwijk
Plaats: Harderwijk
Adres: Jodenkerksteeg 1
Postcode: 3841BP
Inventarisatienummer: 11584
Jaar ingebruikname: 1840
Architect:
Huidige bestemming: Christelijk ontmoetingshuis
Monument status: Rijksmonument 20190


Geschiedenis

De eerste synagoge in Harderwijk werd in 1773 in gebruik genomen. Ook het reglement van de joodse gemeente dateert uit deze periode. In 1813 leefden er in Harderwijk dertien joodse gezinnen, waarvan de kostwinners merendeels in de handel werkzaam waren, of als slachter of tabaksteler. De uit 1817 daterende synagoge aan de Jodenkerksteeg stond twintig jaar later reeds op instorten en moest daarom in 1839 ingrijpend gerestaureerd worden. Het gebouw heeft tot aan de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan. Bron:[1]

In 1852 werd in het nabijgelegen Tonsel een nieuwe joodse begraafplaats ingericht.

Als synagoge buiten gebruik in 1940. De Joodse Gemeente Harderwijk is in 1947 samengegaan met die in Apeldoorn. In de loop der jaren heeft het gebouw diverse bestemmingen gehad: Baptisten, Apostolisch Genootschap (tot 1970), Moskee (begin jaren 1980), expositieruimte/milieucentrum. In 2003 in gebruik genomen als Christelijk ontmoetingshuis.

Omschrijving

Op de hoek van de Kleine Marktstraat de v.m. Synagoge, later kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap. Het vermoedelijk uit het tweede kwart der 19e eeuw daterende gebouw heeft aan de Kleine Marktstraat een eenvoudige klokgevel met hardstenen tussendekplaten en twee spitsboogvensters.

Externe links

Afbeeldingen