Handelingen

Harderwijk, Kerkplein 1 - Grote Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Harderwijk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Harderwijk
Plaats: Harderwijk
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 3841EC
Inventarisatienummer: 11563
Jaar ingebruikname: 14e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 20192

Geschiedenis

Buitengewoon monumentale historische kerk met kleine dakruiter.

De Grote Kerk te Harderwijk is een kruisbasiliek in gotische stijl die gedeeltelijk uit de 14e en de 15e eeuw dateert. De oorspronkelijk veel grotere kerk heette aanvankelijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk en was gewijd aan Maria. Sinds de Reformatie in 1578, toen de katholieke godsdienst werd verboden en onderdrukt, wordt de kerk gebruikt voor protestantse erediensten. Nadat in 1415 de parochiekerk van Sint-Nicolaas was afgebrand werd besloten om een Mariakapel te vergroten en als kerk te gebruiken. Het 14e-eeuwse gebouw kreeg een nieuw koor met kooromgang, een transept en een toren die in hoogte die van de St. Eusebiuskerk in Arnhem overtrof en daarmee de hoogste van Gelderland was. Een groot deel van de kerk ging verloren toen in 1797 de toren instortte en een deel van het schip verwoestte. Het resterende deel van het schip werd hierna afgesloten door een nieuwe gevel in sobere Lodewijk XVI stijl. (Bron:Wikipedia)

Grote restauratie van kerk en orgel 1967-1981. Toen is o.a. het vieringtorentje hersteld. Ook zijn vele "neogotiseringen", b.v. van de ramen, tijdens die restauratie ongedaan gemaakt. Tevens zijn de unieke gewelfschilderingen hersteld.

De kerk is in gebruik door een Gereformeerde Bond gemeente.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Monumentale, basilicale kruiskerk, 14e-16e eeuw, waarvan koor met kooromgang en dwarsschip en late Nederrijnse gotiek vertegenwoordigen. Traptorens tegen de kooromgang en aan de westzijde van de transeptarmen. Koor en dwarsschip overdekt door laag aanzettende netgewelven. Triforium zonder balustrade, fraaie kapiteelsculptuur. Het schip bestaat na de torenval van 1797 uit twee traveeën, afgesloten door een bakstenen westgevel met gezwenkte contouren en een klassicistisch portaal. Inwendig tussen de pijlers van het koor gaaf bewaarde natuurstenen afscheidingen ten dele in hout vernieuwd, verlevendigd door spitsboognissen met driepastraceringen. Preekstoel door Jan de Wael, 1620; Grafzerken, 16e, 17e en 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1827 gemaakt door de Gebr. Batz. In 1981 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw.

Preekstoel door Jan de Wael, 1620; Grafzerken, 16de, 17de en 18de eeuw. Orgel (Rijksmonument) met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1826 gemaakt door de Gebr. Batz. In 1981 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw.

O.L.V. kerk vanuit het westen. Foto: A. Roks 2006
opname 09-09-2006 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.
opname 09-09-2006 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.
opname 09-09-2006 foto: André van Dijk, Veenendaal, kerkenverzamelaar
opname 09-09-2006 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.

In de media

Uit ; De Stentor 3 februari 2014

De schilderingen op de gewelven en kolommen van de Grote Kerk in Harderwijk zijn voor het eerst volledig gedocumenteerd in een boek van Meta Prins-Schimmel uit Putten. De Monumentenwacht Gelderland heeft geconstateerd dat een miljoenenrestauratie van de schilderingen dringende noodzaak is. Diverse afbeeldingen zijn aan het verpoederen en afbladderen. Rondom scheuren in de gewelven zijn de taferelen beschadigd en het vermoeden bestaat dat een aantal schilderingen behoorlijk los zit. Voor de consolidatie is een grootschalige opknapbeurt vereist. (Bron: De Stentor)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Muurschilderingen