Handelingen

Hardinxveld, Buitendams 205 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hardinxveld-Giessendam
Plaats: Hardinxveld
Adres: Buitendams 205
Postcode: 3371BD
Inventarisatienummer: 19367
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Klerks, Frank
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Van 1 mei 2004 tot 2007 gebruikte de Hersteld Hervormde Gemeente Giessendam/Neder-Hardinxveld en Sliedrecht voor haar erediensten het gebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Hardinxveld-Giessendam. Voor catechese, zondagsschool, Bijbelkring en gemeenteavonden werd ruimte gehuurd van een ouderenbond. Het gebouw waarvan deze zalen deel uitmaakten, zou echter op korte termijn worden gesloopt. Voor het verenigingswerk mocht de Hersteld Hervormde Gemeente gebruikmaken van een kantoorruimte, die echter door de groei van het aantal deelnemers te klein werd.

Medio juni 2006 heeft men aan Buitendams 215 enkele loodsen gekocht. Eén ervan is gesloopt om parkeerruimte te krijgen. Een loods is verbouwd tot kerk met 350 zitplaatsen.

Op vrijdag 14 december 2007 is aan de Buitendams 205 een nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde gemeente in gebruik genomen. Op deze plaats stonden drie schuren. Twee ervan zijn afgebroken om de kerk te bouwen. Op de plaats van de derde schuur is de parkeerplaats aangelegd. Het ontwerp is van ingenieursbureau Frank Klerks. De kerk heeft 349 zitplaatsen.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch orgel van firma Noorlander, het orgel is voorzien van Hauptwerk software en een schijnfront.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 juni 2006.

De hersteld hervormde gemeente van Giessendam-Neder-Hardinxveld en Sliedrecht heeft vorige week enkele loodsen aangekocht van Meerkerk Houtbouw. De panden, met het adres Buitendams 215 te Hardinxveld-Giessendam, zijn gelegen aan het riviertje de Giessen. Het is de bedoeling dat de panden, grotendeels door gemeenteleden onder leiding van een bouwteam, verbouwd worden. Een van de loodsen wordt verwijderd. De vrijgekomen ruimte wordt ingericht als parkeerplaats. Een op het terrein liggende onbewoonbare woning is inmiddels voor het grootste deel gesloopt. Op termijn zou hier een woonhuis gebouwd kunnen worden.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 4 december 2007.

Na een bouwperiode van anderhalf jaar neemt de hersteld hervormde gemeente Giessendam-Neder-Hardinxveld en Sliedrecht op vrijdag 14 december haar nieuwe kerkgebouw in gebruik. Dit gebeurt met een kerkdienst waarin de consulent van de gemeente, ds. C.M. Visser, voorgaat.

De hersteld hervormde gemeente gebruikt voor de kerkelijke activiteiten tot nu toe ruimten van onder andere de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de gereformeerde gemeente. Toch bleek een eigen kerkgebouw nodig. Door de aankoop van enkele loodsen van Meerkerk Houtbouw in juni 2006 kon hierin worden voorzien.

Onder leiding van een bouwcommissie en met de hulp van veel vrijwilligers werd de loods omgebouwd tot kerkgebouw. In het gebouw is een kerkzaal met 360 zitplaatsen gerealiseerd. Dit aantal is uit te breiden tot 600. Daarnaast zijn er twee verenigingsruimten en een consistorie. De kansel werd gemaakt door twee vrijwilligers en het orgel werd geschonken door de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Apeldoorn-Zuid.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur