Handelingen

Harmelen, Kerkplein 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Harmelen
Provincie: Utrecht
Gemeente: Woerden
Plaats: Harmelen
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 3481EL
Inventarisatienummer: 04056
Jaar ingebruikname: 1425
Architect: J.C. Wentinck (restauratie na brand)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 20825

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren, vroeger gewijd aan St. Dionysius. In gebruik als Hervormde kerk met Gereformeerde Bond signatuur.

Ondanks alle verwoestingen heeft de kerk nog bouwsporen in zich, die teruggaan tot de 14de eeuw. De huidige vorm van de kerk dateert uit de 15de eeuw. De restauratie van de kerk na de grote kerkbrand van 1900 is te danken aan architect Pierre Cuypers (1827 - 1921). Elementen als de toegang en de stenen balustrade rond de kerktoren kwamen van zijn hand. Onder de architecten E.G. en J.C. Wentinck werd het verdere ontwerp voor de restauratie gemaakt, die in 1901 grotendeels gereed kwam. Het interieur wordt overdekt door houten tongewelven.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands hervormde kerk. In aanleg een laatgotische eenbeukige, bakstenen kruiskerk omstreeks 15de eeuw, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren. Tweeklaviers orgel (Rijksmonument), in 1902 gemaakt door J.F. Witte. Na het overlijden van Witte is het orgel voltooid door Maarschalkerweerd. Mechanisch torenuurwerk, F. van de Kerkhof & Zn., 1901.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 14 October 1902.

In de Herv. kerk te Harmelen is Zondag het nieuwe orgel in gebruik genomen en voor de eerste maal bespeeld door den Heer H.F. Bos, organist in de Nicolaikerk te Utrecht. Het is geleverd door de firma Bätz & Co., te Utrecht.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur