Handelingen

Hedel, Koningin Wilhelminastraat 4 - Willibrordus (1879 - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Hedel
Adres: Koningin Wilhelminastraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 11624
Jaar ingebruikname: 1879
Architect: Dobbe, H.
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geen


Geschiedenis

Dit was een neogotische kerk met toren, die begin 1945 is verwoest.

Na het midden van de negentiende eeuw veranderde ook de situatie voor katholieken in Hedel. De kerk werd te klein. Daarom kwam er onder leiding van pastoor Van Doorn in 1879 een nieuwe kerk. Er waren financiële problemen, maar die werden door de pastoor opgelost. Hij stelde zich persoonlijk aansprakelijk voor de aflossing van de geleende gelden.

In het laatste oorlogsjaar lag de Bommelerwaard aan het front tussen de Duitse en de geallieerde troepen. Veel heeft het gebied daarvan geleden. Het ergste van allen kreeg Hedel het te verduren. Ook de kerk werd niet gespaard. Tijdens een bombardement op 1 januari 1945 was een groot deel van de kerk al verwoest. Die verwoesting werd verergerd tijdens de vele beschietingen door de geallieerde strijdkrachten vanuit Brabant. Dikwijls waren die op Hedel gericht vanwege de strategische ligging van de plaats. De uiteindelijke vernieling van het dorp en dus ook van de kerk vond in de aprilmaand plaats toen de Prinses Irenebrigade een, overigens mislukte, opening in de Duitse verdediging probeerde te bewerkstelligen.

De Hedelse katholieken vonden, na terugkeer vanuit hun evacuatieadressen, hun dorp en dus ook hun kerk totaal verwoest. Ook waren ze hun pastoor kwijt. Pastoor Van den Oord was tijdens zijn evacuatie bij de zusters Clarissen op het kasteel van Ammerzoden van ellende gestorven nadat zijn huishoudster door een granaat dodelijk getroffen was.

Om toch de godsdienstige plichten te kunnen vervullen werd er in Hedel een noodkerk geconstrueerd. Deze kwam te staan op de plaats waar nu het monument voor de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog staat.

Al zeer snel kwamen de plannen rond om de kerk te herstellen. Onder leiding van pastoor De Bonth en architect C.H. de Bever kwam al in 1949 een nieuw kerkgebouw gereed. De ruïne van het kapot geschoten gebouw was afgebroken en op dezelfde plaats verscheen een prachtige nieuwe parochiekerk.

Afbeeldingen