Handelingen

Heelsum, Kamperdijklaan 2 - Sint-Jozefkerk (1961 - 2018)

Uit ReliwikiBezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Renkum
Plaats: Heelsum
Adres: Kamperdijklaan 2
Postcode: 6866BR
Sonneveld-index: 11627
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Vermeulen, A.H.J.M.
Huidige bestemming: culturele bestemming
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Zeer belangrijk modern kerkgebouw met toren, in Bossche School stijl. Genomineerd voor sluiting. Voorjaar 2017 aangewezen als Gemeentelijk monument. Sluitingsviering van deze kerk zondag 1 juli 2018. Het kerkgebouw heeft een culturele bestemming gekregen.

In de media

  • Uit Gelderlander.nl 17 juni 2015

De rooms-katholieke Titus Brandsma Parochie sluit binnen 2 jaar 2 kerken. Het gaat om de kerken in Doorwerth en Heelsum. Dat staat in een brief van het bestuur en het pastoraal team aan de parochianen. Waarschijnlijk is de kerk in Lunteren over 3 tot 5 jaar aan de beurt.

  • Uit De Gelderlander, 10 februari 2017

'Sint Josephkerk in Heelsum is een zeldzaamheid' HEELSUM - 'Een zeldzaamheid' noemen twee architectuurhistorici de met sloop bedreigde Sint Josephkerk in Heelsum. Zij deden onderzoek naar de kerk op verzoek van Stichting Het Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Stichting voor Heemkunde Renkum. Deze erfgoedorganisaties hebben de gemeente Renkum enkele maanden geleden gevraagd om de kerk op de monumentenlijst te zetten. Ze vroegen architectuurhistorici Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom te beargumenteren waarom de kerk deze bescherming verdient. Daar is enige haast bij, want de katholieke Titus Brandsma Parochie heeft onlangs twee kerken verkocht aan een projectontwikkelaar, waaronder de Sint Josephkerk. De ontwikkelaar zou de kerk willen slopen om op deze plek woningen te bouwen. Een slecht idee, constateren de onderzoekers. De Sint Josephkerk is ontworpen door Fons Vermeulen, een volgeling van de beroemde bouwmeester Dom Hans van der Laan. De kerk is volgens de onderzoekers een mooi voorbeeld van de late Bossche School, de stijl waarin de kerk gebouwd is.

Afbeeldingen

Exterieur