Handelingen

Heesch, Kerkstraat 2 - Petrus' Banden (1868 - 1961)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus' Banden
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bernheze
Plaats: Heesch
Adres: Kerkstraat
Postcode: 5384KB
Sonneveld-index: 07621
Jaar ingebruikname: 1868
Architect: Carl_Weber (1820 - 1908)
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Verving kerk uit de 15e eeuw. Neogotische kerk met toren. Door brand verwoest op 30 juni 1961. In eerste instantie vervangen door een noodkerk. In tweede instantie vervangen door de huidige moderne kerk. Enkele architectonische details van de afgebrande kerk komen ook voor bij de (kleinere) St. Clemenskerk in Nuenen, eveneens van architect Weber. De kerk in Nuenen bestaat nog wel en heeft ook een prachtig groot kerkhof.

In de media

  • Uit Friesch Dagblad 1 juli 1961

HEESCH (ANP) — De uit 1868 daterende neo-gotische kerk, gewijd aan St. Petrus' banden in Heesch, bij Oss, is gistermiddag door brand voor het grootste deel verwoest. De ijlings uit de plaats zelf en uit Den Bosch, Oss en omgeving aangerukte brandweren, ook die van de vliegbasis Volkel, konden nauwelijks iets uitrichten, omdat het vuur zeer snel om zich heen greep. Werklieden ontdekten het vuur toen zich in de kerk ruim honderd ouden van dagen bevonden voor de sluiting van een triduüm. Kapelaan J. Burghout hoorde de brandweersirene loeien en spoedig werd het hem duidelijk dat de kerk in brand stond. De dienst werd afgebroken en de ouden van dagen verlieten ijlings het gebouw.

  • Bron: bhic.nl

De kerkbrand van 1961

Heesch heeft opvallend genoeg geen beeldbepalende dorpskerk met toren. De Petrus-Emmauskerk uit 1968 heeft maar een bescheiden torentje. Ongeveer op dezelfde plaats stond van 1868 tot 1962 echter een forse neogothische kerk, van de Roermondse architect Charles Weber. Een catastrofale brand in 1961 en twintigste-eeuwse minachting voor de neogothiek leidden tot de sloop. Wat is er toen allemaal gebeurd? Op vrijdag 30 juni 1961 is het warm weer. Om half 4 ’s middags zijn bouwvakkers van Aannemersbedrijf Muller bezig met herstelwerkzaamheden aan het Angelustorentje, 22 meter boven de grond. In de kerk leidt kapelaan Burghouts een gebedsdienst voor 100 bejaarden. Plotseling een kreet van één van de arbeiders: brand in de dakgoot! Was de oorzaak een sigarettenpeuk? Of een stukje glas dat dankzij de felle zon werkte als een brandglas? Men is er nooit achter gekomen. Onmiddellijk wordt groot alarm geslagen. Terwijl de brandweerkorpsen uit de omliggende gemeenten onderweg zijn, verlaten de bejaarden de kerk, met de schrik in hun hart, maar zonder paniek. Kapelaan Burghouts brengt enkele kostbaarheden in veiligheid. Op de rijksweg, die pal langs de kerk loopt, ontstaat een verkeerschaos. Honderden mensen staan te kijken. Onder de toeschouwers is pastoor Van Uden, die naar Berghem was gereden om te gaan biechthoren. Bij aankomst daar werd hij ingelicht over de ramp, waarna hij meteen was teruggereden. Allen moeten machteloos toezien hoe het kerkdak uitbrandt. Ook de brandweerlieden kunnen er weinig aan doen, want er staat niet genoeg druk op het water om zo hoog te kunnen blussen. Even na vijf uur komt met luid gekraak en in een regen van vonken de torenspits naar beneden. Bisschop Bekkers, die inmiddels ook is gearriveerd, is er getuige van. Uiteindelijk brandden alleen de torenspits en het kerkdak uit. De rest van het gebouw bleef overeind. Het is zeer de vraag of na een dergelijke brand tegenwoordig een kerk van die kwaliteit ook zou zijn gesloopt, maar dat is wat er daarna in Heesch gebeurde: in 1962 wordt de toren met behulp van dynamiet opgeblazen. Terwijl de toren begon om te vallen, sloegen de klokken in hun val nog één keer. Wim Kuijpers was daarbij en noemt het een kippevelmoment: om nooit meer te vergeten.

Externe links

Afbeeldingen