Handelingen

Heijenrath, Grote Bosweg 2 (Kromsteeg) - Mariakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Gulpen-Wittem
Plaats: Heijenrath
Adres: Grote Bosweg 2 (Kromsteeg)
Postcode: 6276PK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1715
Architect:
Huidige bestemming: wegkapel
Monument status: Rijksmonument 506472

Geschiedenis

Prachtige wegkapel.

De kapel is een Mariakapel gesticht door Jan de Ney rond 1715. Ze is gebouwd in barokstijl, hetgeen de kapel zeldzaam maakt. De kapel is uit historisch oogpunt ook zeer waardevol, daar ze in de tijd van de Franse revolutie en onder Napoleons gezag is gebruikt als schuilkerk. De toenmalige pastoor van Slenaken had de eed van trouw aan Napoleon niet afgelegd en moest vervolgens onderduiken. Hij kwam terecht bij een zekere familie Lemmens in Heijenrath.

De kapel is in 1996 als Rijksmonument opgenomen op de lijst van Rijksmonumenten. In 1943 werd het dak vernieuwd door de buurt.

In 1996 zijn de gehele voorgevel en de vloer gerestaureerd. Tevens werd elektriciteit aangelegd en dakgoten. Er is loodbedekking op de mergel aangebracht zodat de ornamenten niet meer door weersinvloeden worden aangetast.

  • (Bron:Stichting Culturele Activiteiten Heijenrath)

Staat op het kruispunt.

Monumentomschrijving Rijksdienst

BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria, gelegen midden in het gehucht Heijenrath ten zuiden van een kruispunt van wegen naar Landraad, Beutenaken en Teuve (België). Datering tweede helft 19 de eeuw. De kapel is fraai gesitueerd nabij de Grote Bosweg en is omgeven door groenaanplant en een laag natuurstenen muurtje met kolommen. In de kapel zijn restanten van bouwmateriaal van oudere kapellen verwerkt. De dakbedekking is van recentere datum.

Omschrijving

De vrijstaande kapel heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal is kalksteen. Rondboogvormige entree met smeedijzeren hek. Stalen rondboogvormige vensters. Entree en vensters hebben decoratieve natuurstenen omlijstingen. De frontgevel loopt uit in een topgevel met hierin een kleine beeldennis met Mariabeeldje, en bekroond met een stenen kruis. Langs de dakrand is een decoratieve natuurstenen band aangebracht. De randen van de frontgevel zijn afgewerkt met baksteen. Aan de achterzijde heeft de kapel afgeschuinde hoeken. Van het interieur zijn onder meer van belang: terrazzo vloer met hierin een stervorm; houten altaar; rondboogvormige beeldennis met Mariabeeld; tongewelf.

Waardering

De Mariakapel te Slenaken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De continuïteit van de functie is mede gematerialiseerd door het hergebruik van oude bouwmaterialen.

Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Slenaken te weten de kern Heijenrath. De Mariakapel vormt door de landelijke ligging een markeringspunt tussen een drietal dorpen.

Externe links

Afbeeldingen