Handelingen

Heinkenszand, Clara's Pad 6 - Barbesteinkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Barbesteinkerk
Genootschap: Leger des Heils
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Heinkenszand
Adres: Clara's Pad 6
Postcode: 4451HD
Inventarisatienummer: 06514
Jaar ingebruikname: 1906
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Smakeloze verbouwing in 1980.

  • 2019 - De Barbesteinkerk aan het Clara’s pad is aan een tweede leven begonnen. Na 115 jaar te hebben gediend als Godshuis, is het nu de thuisbasis van het Leger des Heils. Voortaan staan de deuren niet meer op zondag open, maar dinsdag t/m donderdag. In het voorste gedeelte is een verdiepingsvloer aangebracht. Beneden is de winkel, boven het magazijn. Alle ramen zijn intact gebleven. Het achterste deel, waar de preekstoel en nu ook het orgel staan, ademt zelfs nog helemaal de oude sfeer. De Barbesteinkerk was een Gereformeerde (PKN) kerk. Een ontwerp van Tjeerd Kuipers en in 1906 in gebruik genomen. In 1966 werd een orgel in de kerk geplaatst gebouwd in 1921 door Gebr. Rohlfing voor de Gereformeerde Gemeente in Yerseke. Het werd in 1971 gesloopt waarna er een z.g. Unit-orgel kwam van fa. Verschueren. In 2000 kwam er weer een ander instrument, in 1957 gebouwd door W van Leeuwen Gzn. voor de in 1988 gesloten Hervormde Kerk te Kamperland. Het orgel werd toen door Pels & van Leeuwen overgeplaatst naar de Barbesteinkerk. Of het Leger des Heils het orgel nog gebruikt en of er sowieso nog religieuze diensten worden gehouden in de voormalige kerk is niet bekend.. (Bron:Contactbrief)

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is W. van Leeuwen. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1957. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Na de bouw van het orgel zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd: 1987: Pels & Van Leeuwen: revisie van het orgel, waarbij de Scherp van het nevenwerk is vervangen door een Quintfluit 3’ en de Spitsgedekt 16’ van het pedaal door een Subbas 16’. 2000: A. Nijsse & Zn.: overplaatsing naar deze kerk.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers.

De dispositie is als volgt: Hoofdwerk: Prestant 8’, Roerfluit 8’, Octaaf 4’, Gedektfluit 4’, Mixtuur IV-VI sterk Nevenwerk: Holpijp 8’, Prestant 4’, Quintfluit 3’, Vlakfluit 2’, Dulciaan 8’ Pedaal: Subbas 16’, Prestant 8’ (transmissie) Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Nevenwerk, Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Nevenwerk

Plaats klaviatuur / speeltafel: rechterzijde kas; Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: sleepladen Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Afbeeldingen