Handelingen

Heinkenszand, Kerkdreef 6 - Blasius

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Blasius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Heinkenszand
Adres: Kerkdreef 6
Postcode: 4451AD
Inventarisatienummer: 06515
Jaar ingebruikname: 1865
Architect: Schrauwen, P.W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 9991

Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met dubbeltorenfront. Verving de kerk van Slot Barbestein. Bij de St. Blasiuskerk bevindt zich ook een Lourdesgrot.

  • 2022 - De komende jaren wordt het voor drie Bevelandse dorpen spannend of de kerk openblijft. In Heinkenszand, Ovezande of Kwadendamme blijft één kerkgebouw open, terwijl de drie dorpen het liefst juist allemaal hun eigen kerk behouden. Voor bewoners is het onbegrijpelijk: "De kerk hoort hier gewoon bij het dorp."
  • 2024 - De rooms-katholieke kerken in Heinkenszand en Kwadendamme gaan sluiten. Dat is het voorgenomen besluit wat de overkoepelende Heilige Pater Damiaanparochie heeft genomen door het teruglopend aantal kerkgangers en de dalende inkomsten. Op het besluit is met onbegrip en boosheid gereageerd op een informatieavond.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

St. Blasius, 1864, door P.W. Schrauwen. Neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en zij-apsiden, de drie schipbeuken onder een dak. Veelhoekige traptorens aan weerszijden van de voorgevel. Interieur in stucadoorsgotiek met ronde zuilen, driedelige nissen boven de scheibogen, gestucadoorde houten kruisribgewelven en over het koor een stergewelf.

Lourdesgrot

Lourdesgrot, volgens gedenksteen uit 1911. De grot bevindt zich ten noordoosten van de kerk. De Lourdesgrot is geheel opgetrokken uit natuurstenen brokken. Ingang voorzien van hekwerk. Rechts boven de ingang een Mariabeeld. Gedenksteen links naast de ingang. De Lourdesgrot is van cultuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden en zeldzaamheid.

Pastorie

Pastorie van de aangrenzende Rooms Katholieke kerk, in 1905 in overgangs-architectuur gebouwd naar ontwerp van C.P.W. Dessing.

Omschrijving

Pastorie op bijna vierkante plattegrond met diverse uitbouwtjes; twee bouwlagen hoog met kap. Pand opgebouwd uit een bouwvolume met tuitgevel voorzien van zadeldak met aan achterzijde schilddak en een iets lager bouwvolume met langsgevel voorzien van schilddak met plat; opgetrokken uit roodbruine baksteen; waterlijsten en raamdorpels in geprofileerde steen; grijze steen in banden en fries; vrijwel alle gevelopeningen voorzien van siermetselwerk in boogtrommels. De voorgevel (west) omvat rechts een tuitgevel en links, iets terugliggend, een langsgevel. Tuitgevel op begane grond en verdieping voorzien van twee houten schuiframen. In de top van de gevel een drielichtvenster met boven het middenraam in steensponning twee rondboogramen en een klein rond venster erboven, gevat onder een rondboog en voorzien van glas-in-lood. In het iets terugliggende langsgeveldeel van de voorgevel bevindt zich rechts een houten paneeldeur (voordeur) met bovenlicht bestaand uit twee spitsboogvensters met stenen tracering en glas-in-lood. Links een tot tweelicht gekoppeld stel houten schuiframen. Eenzelfde venster op de verdieping, evenals een enkel houten schuifraam. In schilddak dakkapel met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroen.

Linker zijgevel (noord) met in het midden hoog, door de daklijst brekend, torenachtig element met uitzwenkend schilddak gedekt met leien en voorzien van hoekpiroens. In toren enkele en gekoppelde glas-in-lood ramen in steensponning. Op begane grond aanbouwtje met plat als verbinding met kerk, voorzien van houten paneeldeur.

Achtergevel is een lijstgevel, twee verdiepingen hoog met links schilddak en rechts schilddak met plat. Op begane grond links gedeeltelijk vernieuwde serre met plat; rechts daarvan achteringang met houten paneeldeur en daarnaast twee gekoppelde houten schuiframen. Op verdieping één stel gekoppelde en drie enkele houten schuiframen. In kappen drie dakkapellen, waarvan één met puntdakje gedekt met leien en bekroond door zinken piroens. Rechter zijgevel (zuid) met op verdieping houten schuifraam. Daken gedekt met leien in maasdekking met op hoeken zinken piroens.

Rijk interieur uit begin van de 20ste eeuw met onder meer gestucte plafonds in vrijwel alle vertrekken op begane grond en verdieping; gestucte bogen in hal op begane grond en verdieping, diverse schouwen, houten binnenluiken, deuren; rijk houten trappenhuis (bordestrap) met balusters; op zolder klein kamertje met bedstede.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde; van belang vanwege gaafheid en van ensemblewaarden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur