Handelingen

Helenaveen, Helenastraat 2 - St. Willibrorduskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Deurne
Plaats: Helenaveen
Adres: Helenastraat 2
Postcode: 5759PM
Sonneveld-index: 07638
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Deltrap, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk. Verving een in 1944 verwoeste neogotische kerk van Pierre Cuypers. Driebeukige basilicale kerk met verhoogd priesterkoor, waarboven een dakruiter. Het geheel is ontworpen in een traditionalistische trant, onder lichte invloed van de Bossche school.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1950
  • Architect: Deltrap, J.
  • Gevels en Materialen: Imitatie handvorm baksteen. Keperboogfries. Kalkstenen zuilen-sculptuur aan ingangsfacade. Betonnen lateien. Rondboogfries langs absis.
  • Vensters en Deuren: Eenvoudige rondlichten en rondbooglancetvensters met stalen roedenverdeling en glas-in-lood vensters. Paneeldeuren.
  • Dak en Bedekking: Samengesteld zadel- en lessenaarsdaken, verbeterde Hollandse pan. Dakruiter in steen, staal en zink, met uurwerk.
  • Bijzonderheden: In Helenaveen werd al in 1857 een rooms-katholieke kerk ingewijd. Dit was vermoedelijk een noodkerk. Het definitieve kerkgebouw, onder architectuur van P.J.H. Cuypers tot stand gekomen, werd in 1944 door oorlogshandelingen verwoest en in 1950 vervangen door de kerk van J. Deltrap.

R.K. kerk, bestaande uit: basilicaal schip, verhoogde viering met dakruiter, halfronde gesloten koorabsis met rondboogfries onder kalot.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door gebr. Vermeulen in 1952.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur