Handelingen

Hellevoetsluis, Oostzanddijk 18 - Vestingkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vestingkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hellevoetsluis
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hellevoetsluis
Plaats: Hellevoetsluis
Adres: Oostzanddijk 18
Postcode: 3221AL
Sonneveld-index: 02297
Jaar ingebruikname: 1661
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 21414

Geschiedenis

Prachtige zaalkerk met geveltoren: kerk uit 1661, toren voltooid in 1693.

Op 16 augustus 1828 is vanuit Rotterdam de Evangelisch-Lutherse gemeente van Hellevoetsluis en Brielle opgericht. Eenmaal per maand mocht men op zondagavond in de Ned. Hervormde Kerk in Hellevoetsluis een kerkdienst houden. En in Brielle werd de voormalige Waalse Kerk gebruikt. Door het teruglopen van het aantal leden is deze Evangelisch-Lutherse gemeente in 1911 opgeheven en bij die van Schiedam gevoegd. Zowel in Hellevoetsluis als in Brielle heeft men nooit een eigen kerkgebouw gehad.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. KERK. In 1661 gebouwde eenvoudige zaalkerk met boogvensters en omlopend pannen schilddak. Slanke bakstenen toren, het bovendeel versierd met drie rondboognissen in ieder gevelvlak en bekroond door een achtkantige, houten klokkenkoepel. Gerestaureerd omstreeks 1965, waarbij het oorspronkelijke schilddak weer werd aangebracht en de kerk haar vlakke overzoldering met balken op korbelen terugkreeg. Tot de inventaris behoren een preekstoel met koperen lezenaar, een doophek, met voorzangerslezenaar en vier eikenhouten herenbanken, alles uit de bouwtijd. Een gesneden orgelkas, in 1786 gemaakt door J. Courtain voor de Lutherse Kerk te Arnhem. Enkele 17de eeuwse zerken.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) met gebruikmaking van het front en de frontpijpen uit 1786, vervaardigd door de orgelmaker J. Courtain uit Emmerik.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 6 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Gemshoorn 2' - Scherp 1' 4 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 60 mm. WK. (Hoofdwerk), 55 mm. WK. (Rugwerk), 65 mm. WK. (pedaal).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur