Handelingen

Hellevoetsluis, Ring 1 - Cornelius (16e - 1999)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Hellevoetsluis, Ring 1 - Cornelius)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cornelius
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Voorne aan Zee
Plaats: Hellevoetsluis
Adres: Ring 1
Postcode: 3224HD
Sonneveld-index: 02298
Jaar ingebruikname: 16 e
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 21440

Geschiedenis

Historische kerk met losstaande toren in het voormalige dorp Nieuw-Helvoet, nu een wijk in het westen van Hellevoetsluis. De Hervormde gemeente Hellevoetsluis, waaronder Nieuw-Helvoet valt, besloot in 1999 alle kerkdiensten te concentreren op Hellevoetsluis (vesting) en Nieuwenhoorn. De Ned. Hervormde Kerk van Nieuw-Helvoet - oorspronkelijk gewijd aan de H. Cornelius - is afgestoten. Van de oorspronkelijke kerk uit ± 1500 resteren alleen nog toren, transept en koor. Het schip zou verwoest zijn na een blikseminslag en nooit herbouwd. Rond de gesloten kerk is de Stichting Behoud en Beheer van de Kerk aan de Ring gevormd, die van de kerk Cultureel Centrum "Kerk aan de Ring" heeft gemaakt.

  • 2023 - Omwonenden van de voormalige hervormde Corneliuskerk in Hellevoetsluis zijn een petitie begonnen om de kerk „voor de samenleving” te behouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. KERK. Koor en dwarsschip van een 16e eeuwse kruiskerk met thans vrijstaande, bakstenen toren, versierd met nissen en boogfriezen. Toren gerestaureerd in 1927; kerk omstreeks 1965. Aan de westzijde van het dwarsschip een Neo-klassicistisch portaal met bogen op pijlers en schilddak. Tot de inventaris behoren een preekstoel, vierde kwart 18de eeuw met koperen lezenaar, een kaarsenkroon, 18e eeuw. Orgel van ca. 1845, afkomstig uit Luik, gemaakt door A. Clerinx. Klokkenstoel met klok van C. en D.J. Ouderogge, 1634, diam. 95 cm.

Externe links

Afbeeldingen