Handelingen

Help

Help:Uitgebreide handleiding

Uit Reliwiki

Handleiding reliwiki.nl

Welkom bij Reliwiki!

Welkom op de ontmoetingsplaats voor iedereen die zich interesseert en inzet voor religieuze gebouwen. Deze site is gemaakt door mensen zoals u. Voeg uw feiten, verhalen en foto’s; kortom uw kennis toe! Het doel van deze website is om informatie over religieuze gebouwen en mensen die er een warm hart voor dragen, bijeen te brengen. Reliwiki vormt een monument voor Jan Sonneveld en de Kerkenverzamelaars, die de eerste aanzet gaven met de grootste digitale verzameling van religieuze gebouwen in Nederland. Informatie uit diverse collecties vulde de website daarna verder. Maar nog niet alle verhalen zijn verteld! Ook uw kennis vormt een belangrijk onderdeel van deze site! U kunt op www.reliwiki.nl informatie wijzigen, toevoegen en foto’s uploaden. Ook kunt u met andere geïnteresseerden communiceren over historische gegevens en inzichten. Door bij te dragen aan Reliwiki dient u ook een ideëel doel; u draagt bij aan het behoud van religieus erfgoed. Iedereen wordt uitgenodigd om Reliwiki-pagina’s aan te maken, aan te vullen en te bewerken. Schroom dus niet om uw bijdrage te leveren! Alleen door uw toevoeging krijgt Reliwiki de kans om te groeien. Op deze pagina vindt u de belangrijkste handreikingen om met Reliwiki aan de slag te gaan. Veel plezier!

Reliwiki.nl

Het doel van Reliwiki.nl

Op de site van Reliwiki kunnen gebruikers beschrijvingen, verhalen en foto’s over religieuze gebouwen (kerken, synagogen, moskeeën, tempels, enz.) makkelijk en snel raadplegen en toevoegen.

Met als vertrekpunt de grootste digitale inventarisatie over religieuze gebouwen in Nederland (de Jan Sonneveld-collectie) is Reliwiki in juni 2008 gelanceerd. Informatie uit diverse andere collecties en vooral via toevoegingen door verenigingen, stichtingen en belangstellenden vult de website daarna verder aan. Zo ontstaat een zeer volledige dekking van informatie over gebouwen van alle religies over geheel Nederland in tekst, beeld en op kaart.

Van elk gebouw of complex (denk bijv. aan een klooster) wordt naast kerngegevens zoals adres en plaats, genootschap/religie, bouwdatum en architect ook informatie over het gebruik en eventuele monumentenstatus verstrekt. Tevens is de locatie van elk object duidelijk in Google Maps aangegeven (kaart, luchtfoto of combinatie). Van veel gebouwen zullen meerdere foto’s getoond worden.

Het doel van deze website is om als dynamische en gebruiksvriendelijke informatie- en kennisbron te dienen voor 2008 Jaar van het religieus erfgoed en daarna. Want ook ná het themajaar is Reliwiki dé ontmoetingsplaats voor allen die zich interesseren en inzetten voor de bijdrage van religieuze gebouwen aan het karakteristieke beeld van onze steden en dorpen. Nu leegstand van vooral kerkgebouwen dreigt, is voldoende informatie belangrijk om een tweede leven van deze gebouwen te garanderen.

De filosofie van Reliwiki.nl

Reliwiki is een Wiki en dat betekend dat iedereen gebruik kan maken van de inhoud en deze ook kan aanpassen. Een zeer bekend voorbeeld van een goede Wiki is Wikipedia.nl. Doordat een Wiki door iedereen is aan te passen en wij gaan ervan uit dat iedereen die aanpassingen aanbrengt ook zal proberen dit zo goed mogelijk te doen zodat de betrouwbaarheid van de informatie hoog blijft. Gebruikers van Reliwiki.nl gaan ervan uit dat foutieve informatie in principe ‘vanzelf’ verdwijnt aangezien er altijd wel iemand weet hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Samen komen we eruit!

Het nut van Reliwiki.nl

Reliwiki.nl is de grootste database van Nederland op het gebied van religieus erfgoed. Met daarin informatie over het gebouw of object, van adres tot monumentstatus, van gebruikers tot architect, enzovoort. Heel gemakkelijk zijn de gebouwen en objecten te vinden met de zoekfunctie en de categorie verdeling. Ook de professionals profiteren van deze database. Denk aan architecten, ambtenaren en bijvoorbeeld monumentenadviseurs die gemakkelijker toegang hebben tot de geschiedenis en foto’s van het gebouw of object.

Het bereiken van het doel

Met uw en jouw hulp wordt Reliwiki.nl een succes. Laat zien wat u/jij nog aan informatie heeft over de gebouwen en objecten. Schroom niet om uw bijdragen te leveren, het is meer dan welkom!

Wat Reliwiki.nl niet is

 • Een discussieforum of een plaats om te kletsen
Houd het primaire doel voor ogen: feiten en verhalen maken en verbeteren, niet discussiëren en kletsen. Uitzondering zijn de overlegpagina's van de gebruikers en van de gebouwen en objecten.
 • Wetenschappelijke verhandelingen
Veel artikelen kunnen inhoudelijk wel dicht in de buurt komen van wetenschappelijke verhandelingen, maar de inhoud is dan doorgaans evengoed globaler en het streven is zo veel mogelijk, dat zij juist ook te begrijpen zijn door leken. Artikelen die alleen voor vakgenoten of zelfs specialisten te begrijpen zijn, horen eerder in vakbladen thuis dan in deze database.
 • Propaganda
Blijf alsjeblieft streven naar een zo groot mogelijke objectiviteit. Als je mensen wilt overtuigen van je eigen mening en ideeën kun je je ei beter kwijt op Usenet.
 • Opstellen die je eigen ideeën over een onderwerp weergeven
Deze database is niet de plaats voor verkondigingen van jouw persoonlijke overtuigingen.
 • Persoonlijke webruimte
Reliwiki stelt geen "gratis" webruimte ter beschikking om uitsluitend je eigen ding te doen: informatie of andere inhoud die niet relevant is voor de database van Reliwiki hoort hier niet thuis. Voor media (afbeeldingen, geluidsfragmenten,...) die geüpload worden houdt dit in dat ze ook werkelijk gebruikt worden op andere pagina's. Voor persoonlijke pagina's wordt gevraagd alleen die informatie te verspreiden die bijdraagt tot Wikipedia, bijvoorbeeld je interessegebieden, of in het algemeen: alles wat bijdraagt tot een goede verstandhouding tussen iedereen die meewerkt aan deze database.
 • Verzamelingen van externe links
Opnieuw, dit kan zeker wel een onderdeel van een pagina zijn, niet het artikel zelf. Ook niet goed is een lijst van tien links onder een artikel van drie regels. Reliwiki is geen plek om je eigen website te promoten.
 • Vragen om informatie
De rode links in een artikel zijn niet bedoeld om naar informatie te vragen maar om zelf een artikel over het betreffende onderwerp te schrijven.
 • Onderzoeksforum
Reliwiki is niet de plek om speculaties uit onderzoeken neer te zetten.
 • Een platform om iets te presenteren of onder de aandacht te brengen
Reliwiki is een database waarin beschrijvingen thuishoren. Maar dat moet wel over religieuze gebouwen en objecten gaan. De plek om wat biografische gegevens over jezelf te plaatsen is de gebruikerspagina.
 • Reclame
Een artikel van Reliwiki mag geen aanprijzing zijn voor een product of een dienst. Ook externe links naar websites die alleen iets verkopen zijn niet toegestaan.
 • Geloofsgemeenschap
Ook al gaat de gehele website over gebouwen en objecten die met geloofsovertuigingen te maken hebben, toch is het niet de bedoeling om uw overtuiging hier neer te zetten. Iedereen gelooft wat anders en dit is niet de plek om daarover te discussiëren of iets dergelijks. Heb respect voor elkaar!

Informatie

Van start

Als u mee wilt helpen aan deze database dan nodigen wij u van harte uit dat te doen! U hoeft zich niet eens in te schrijven! Toch vinden gebruikers het wel fijn als u dat wel doet, zo is er wat duidelijker wie, wat aanpast. Hieronder kunt u lezen hoe u zich kunt aanmelden.

Inschrijven en aanmelden

U kunt zich op de volgende manier zelf aanmelden:

 1. U gaat naar www.reliwiki.nl en klikt rechts boven in het scherm op: aanmelden / inschrijven;
 2. U klikt dan in het volgende scherm op de blauwe letters: Maak een gebruiker aan;
 3. U vult dan in het volgende scherm een gebruikersnaam, wachtwoord (herhalen in het vak eronder), e-mailadres en uw echte naam in, al deze gegevens kunt u zelf kiezen, bijvoorbeeld:
gebruikersnaam: Karel
wachtwoord: vul hier een, voor u, makkelijk te onthouden wachtwoord in
geef uw wachtwoord opnieuw in: (veiligheid voor als u perongeluk een typfout heeft gemaakt)
uw e-mailadres: karelsjas@mail.com
uw echte naam: Karel Janssen
(Uw naam en e-mailadres zijn niet verplicht i.v.m. privacy.)


4. Vervolgens klikt u op: gebruiker aanmaken
5. U ontvangt een e-mail op het opgegeven e-mailadres

Nu kunt u zichzelf aanmelden op reliwiki.nl. U gaat daarvoor opnieuw naar www.reliwiki.nl:

 1. U gaat naar www.reliwiki.nl en klikt rechts boven in het scherm op: aanmelden / inschrijven
 2. U typt uw opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord in
 3. Klik op aanmelden en u kunt pagina's op Reliwiki.nl gaan bewerken.

De hoofdpagina

De eerste pagina die u aantreft na het intoetsen van www.reliwiki.nl is de hoofdpagina. U vindt hier een kort welkom, achtergrondinformatie en enkele internetlinks. Door in het navigatiemenu op hoofdpagina te klikken kunt u te allen tijde terugkeren naar deze welkomstpagina. Apple-Mac gebruikers wordt aangeraden om de internetbrowser van firefox te gebruiken.

Aan de linkerzijde van de pagina vindt u een Hulpmenu dat u op iedere willekeurige Reliwiki-pagina zult aantreffen. In het menu Navigatie vindt u een aantal algemene keuzelinks. De functie Willekeurige pagina is een leuke manier om ad random Reliwiki te verkennen. Met de Zoekfunctie kunt u door middel van trefwoorden snel zoeken in de inhoud van alle Reliwiki-pagina’s. De zoekfunctie zoekt zowel in de titels van de pagina’s als in de inhoud van de pagina’s. U kunt als trefwoord bijvoorbeeld een plaats, architect of naam van een kerk intypen. In het menu Hulpmiddelen vindt u de tools om uw weg te vinden binnen Reliwiki. Via de functie Bestand uploaden kunt u foto’s en afbeeldingen toevoegen aan een Reliwiki-pagina (waarover later meer). Via de link Speciale pagina’s bereikt u een inhoudsopgave waarmee u op allerlei criteria bestanden kunt zoeken. Een handige link uit deze lijst is Alle pagina’s waarmee u alle artikelen op alfabetische volgorde kunt weergeven.

Wat is waar?

 • Een typische Reliwiki-pagina
Ieder religieus object dat in Reliwiki vermeld is, heeft een eigen pagina. Op deze pagina is de informatie over het gekozen gebouw weergegeven. Het object is bovendien geplaatst op een kaart. Deze kaart kunt u gemakkelijk in- en uitzoomen met behulp van het plusje en minnetje op de kaart.

In blauw-grijze tabel vindt u de gegevens over het object zoals deze bekend zijn. Daaronder is met behulp van de Objectendatabank van het RACM een begin gemaakt met het beschrijven van de geschiedenis van het object.
Deze start verdient uw vervolg!

Rechtsboven iedere pagina vindt u een menublokje ( 3 strepen en Handelingen). Na klikken op Handelingen ziet u oa. Overleg, Bewerken en Geschiedenis.
Overleg biedt u de mogelijkheid om over de inhoud van de betreffende Reliwiki-pagina te communiceren. Hier kunt u inzichten uitwisselen of discussies voeren, die niet thuis horen op ‘voorkant van deze pagina’.
Geschiedenis geeft u inzicht in wie welke wijzigingen heeft aangebracht op de betreffende pagina. Met de knop Vergelijk geselecteerde versie worden de verschillen tussen twee versie op een rij gezet.
Bewerken brengt u naar een scherm waarin in u de bestaande tekst kunt aanvullen of bewerken. Schrikt u niet van de hoeveelheid tekst die begint met style="text-align:top; background-color:#DCEAEA; Deze tekst vormt de opmaak van de blauw-grijze tabel op de objectpagina. Wanneer u dit scherm naar beneden scrollt komt u vanzelf bij de tekst met de beschrijving en de geschiedenis. U kunt deze tekst eenvoudig aanpassen door uw cursor op de gewenste plaats in het veld te zetten en uw tekst te typen.
Helemaal onder de pagina vindt u een balk met Categorieën waarin het object valt, zoals de provincie, gemeente of het kerkgenootschap. Wanneer u op één van de categorieën klikt, bereikt u een lijst met alle andere objecten in de betreffende categorie.

Zoeken en vinden; woorden, nummers en definities

Er zijn verschillende manieren om op Reliwiki.nl een gebouw of object te vinden, maar waarschijnlijk zult u daar toch maar één zoekvak voor nodig hebben, namelijk het zoekvak in het linker zijvak van de hoofdpagina . Hier kunt u zoeken op kerknaam en/of straatnaam en/of plaats en/of genootschap en/of trefwoord, enzovoort. Deze zoekfunctie zoekt zowel in de titels van de pagina's als in de inhoud. Geeft u bijvoorbeeld een plaatsnaam op dan zal het resultaat zijn onderverdeeld in overeenkomsten met onderwerp en overeenkomsten met inhoud. In deze resultaten kunt u zoeken naar het voor u interessante gebouw of object. Zoekt u echter op: plaats, straat met huisnummer en (eventuele) naam van de kerk, tegelijk en in deze volgorde, dan kan het zijn dat u direct wordt doorgestuurd naar de betreffende pagina.

Ook kunt u zoeken op [categorieën categorie], hiervoor kunt u het beste eerst de term van de categorie invoeren in de zoekfunctie en daarna, via één van de gevonden pagina’s, de betreffende categorie onderaan de pagina selecteren.

Ontdekken

Op Reliwiki.nl kunt u van alles proberen. De website is zo opgebouwd dat u niet per ongeluk wat kapot kan maken of kan verwijderen. U kunt dus rustig van alles proberen. Via de tab geschiedenis is ook altijd een voorganger van de pagina terug te halen. Schroom dus niet om aan de slag te gaan!

Aan de slag

Fouten verbeteren en informatie toevoegen

Iedereen kan mee werken aan Reliwiki.nl. Ook voegen dus verschillende mensen informatie toe. Het kan dus ook gebeuren dat informatie verouderd, niet voldoende is of gewoonweg bij het verkeerde object of gebouw staat. Als u iets ziet dat niet klopt, verbeter het dan. Gaat het om een erg groot en feitelijk gevoelig onderdeel, pleeg dan eerst overleg, via de overleg-tap. U vindt het ook niet leuk als iemand zonder te overleggen en de reden uit te leggen uw werk verwijderd. Hoe u kan wijzigen leest u hieronder.

Het tabblad: bewerken

 • Een Reliwiki-pagina bewerken
U kunt een Reliwiki-pagina bewerken door op de betreffende pagina het tabblad Bewerken aan te klikken. U vindt hier de wijzigingsfunctie voor de tekst en voor de locatie op de Google-maps-kaart.
Voordat u informatie aan Reliwiki kunt toevoegen, moet u zich aanmelden. Het aanmelden heeft als voordeel dat uw (gebruikers)naam zichtbaar is, wanneer u wijzigingen aanbrengt. De gebuikersnaam en uw emailadres maken het mogelijk waardering naar u uit te spreken en zorgen ervoor dat u ‘echt’ onderdeel wordt van de Reliwiki-groep. Wanneer u aangemeld bent, kunt u door u toegevoegde objecten ‘volgen’ (zie onder). Daarnaast zorgen deze ervoor dat u op de hoogte gehouden wordt en dat er met u gecommuniceerd kan worden. Tenslotte dient het een beveiligingsdoel. Aanmelden doet u door rechtsboven in beeld te klikken op Aanmelden/Inschrijven. Klikt u vervolgens op Meld een gebruiker aan dan kunt u uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Uw gebruikersnaam is de naam die ook voor andere gebruikers zichtbaar zal zijn. Het koppelen van uw eigen naam aan deze gebruikersnaam is niet verplicht. Ook het invoeren van uw emailadres is optioneel. U ontvangt op het aangegeven emailadres een bevestigingsmail. Het adres is niet zichtbaar voor andere gebruikers, maar zij worden wel in staat gesteld met u contact op te nemen.
U bent verplicht om u aan te melden. Maakt u echter geen gebruikersnaam aan, dan zal uw IP-adres als identificatiemiddel zichtbaar zijn.
 • Wijzigen

De locatie van het object kunt u wijzigen door de in de kaartaanroep {{#display_map: .................}} iets te veranderen, bijv, de postcode of huisnummer. Als een gebouw gesloopt is bestaat het huisnummer vaak niet meer. Het beste is dan alleen de straatnaam in te vullen. Met de knop Toon bewerking ter controle check u of het kaartje naar uw zin is.

De tekst van het object kunt u wijzigen door in het kader uw eigen tekst toe te voegen. Boven dit kader vindt u een aantal buttons waarmee u de opmaak van uw tekst kunt wijzigen. Wanneer u de cursor van uw muis over deze knoppen beweegt, verschijnt vanzelf een beknopte uitleg van de functie.
Vul na het aanbrengen van uw bewerking het veld Samenvatting in om zeer beknopt de aangebrachte wijziging te beschrijven. Het verdient de aanbeveling om voordat u uw wijzigingen definitief opslaat, de knop Toon bewerking ter controle te gebruiken. Op deze wijze kunt u zien of uw aanpassingen er goed uit komen te zien. Door op de ondertekenknop op de werkbalk te klikken, voegt u uw naam, de datum en het tijdstip automatisch toe.
Denkt u bij het opmaken van uw tekst aan een duidelijke structuur en opbouw, door het aanbrengen van alinea’s.
N.B. Vergeet niet na het invoeren van de tekst op Pagina opslaan te klikken. Alleen dan zal de tekst gewijzigd worden.

Aarzel niet

Wiki's werken prettig als mensen zonder aarzeling aanpassingen durven maken. Denk er goed over na. Bewerk de pagina's die je interesseren en verbeter de fouten; voeg informatie toe; verbeter de stijl van een artikel; enzovoort, het is allemaal mogelijk. Elke zinvolle bijdrage is welkom! Probeer te begrijpen waarom iemand anders dit of dat heeft verbeterd, maar heb het lef het te verbeteren als je een verbetering weet. Misschien is dit wennen, maar zo werkt het op Reliwiki.nl. Zo bouwen we allemaal op onze eigen wijze mee aan dit project en met de nodige beleefdheid naar elkaar zal dat uiteindelijk ook het beste werken.

Maak je geen zorgen

Als iemand een ronduit belabberd artikel schrijft, of er staat echt klinkklare onzin in, maak je dan geen zorgen over de gevoelens van die persoon. Corrigeer 't of voeg er betere inhoud aan toe, en als daar geen beginnen aan is, vervang het dan desnoods helemaal door je eigen briljante (ter zake doend) proza. Doordat via de geschiedenisknop alle voorgaande versies van ieder artikel altijd toegankelijk zijn, is het voor iedereen altijd mogelijk verwijderde tekst terug te zetten (of op zijn minst te bekijken). Denk goed na alvorens wijzigingen aan te brengen. De recente wijzigingen zijn voor iedereen zichtbaar en als je te drastische wijzigingen doorvoert, is er altijd wel iemand die dat zo nodig zal herstellen. De overlegpagina van een artikel is de plek waar je met andere gebruikers van Reliwiki van gedachten kunt wisselen over dat artikel. Bij inhoudelijke wijzigingen zou je daar opmerkingen kunnen neerzetten. Veelal is een opmerking in veld 'samenvatting' echter voldoende. Als iemand het met je wijzigingen oneens is, kan hij dat aangeven, meestal in de vorm van een wijziging van je wijziging en/of een vraag op je overlegpagina. De bereidheid te overleggen is een essentiële voorwaarde om op Reliwiki te kunnen functioneren.

We werken sámen

Veel auteurs hebben de neiging hun pennenvrucht als een persoonlijk eigendom te beschouwen. Maar die houding klopt op Reliwiki niet. Beter is je bijdragen los te laten en te accepteren dat we samen werken aan een zo goed mogelijk resultaat. Dat betekent dat ook jouw artikel allicht verbeterd zal worden. Natuurlijk kan je in doordachte artikelen waaraan hard is gewerkt niet zonder meer als een houthakker tekeer gaan. Grote lappen tekst verwijderen doe je uiteraard alleen in overleg met andere deelnemers. Maar verbeteren en toevoegen, zinnen of paragrafen herschrijven - als dat het artikel kwalitatief beter maakt - ga je gang! Als dat een rigoureuze verandering is, schrijf dan een motivatie op de Overlegpagina van het artikel. Wijzig echter niet stilzwijgend of in elk geval zonder overleg steeds dezelfde passages, in de trant van 'wie de langste adem heeft'. Dat wordt een bewerkingsoorlog genoemd. Zo’n gevecht wordt bijzonder negatief gewaardeerd. Als je van zins bent een wijziging door te voeren in een hele reeks artikelen, prima, maar werk stap voor stap en hou ondertussen rekening met commentaar van anderen. Een beetje overleg vooraf kan vaak wonderen doen...

Opmaak van de pagina’s

Tekstcodes, klik op de afbeelding voor een vergroting

Het opmaken van Reliwiki-pagina gaat een beetje anders dan schrijven in een standaard tekstverwerker. Om opmaak en links te verkrijgen, gebruikt Reliwiki bepaalde tekstcodes. Hiernaast staan de belangrijkste codes.

Vormgeving

Wat is de gebruikelijke vormgeving van een Reliwiki-pagina? Reliwiki pagina's hebben een vaste opzet. Aangezien vrijwel alle religieuze gebouwen/objecten aanwezig zijn op de website is het niet snel nodig om een nieuwe pagina's aan te maken. Mocht u dit wel doen, voor bijvoorbeeld een geheel nieuw gebouw, dan zult u zien dat er een standaard indeling gelijk verschijnt bij het aanmaken van de pagina. Een Reliwikipagina begint altijd met een tabel. Hierin staan de basisgegevens van het gebouw/object. Hieronder volgt een zeer korte (als die bekend is) geschiedenis van het gebouw/object. Bijvoorbeeld wanneer het gebouw gebouwd is en wanneer die bijvoorbeeld verwoest is en hoe dit kwam. Dan volgt er een uitgebreide omschrijving met verschillende, door u te bepalen sub-koppen. Bij een gebouw of object met monumentenstatus wordt ook de redengevende omschrijving geplaatst, opgesteld door de (lokale) overheid.

Toevoegen van foto’s en links

U kunt een foto uploaden door in het linkermenu te kiezen voor Bestand uploaden. Het scherm wijst zich grotendeels vanzelf. Wanneer u op Bladeren klikt, kunt u de afbeelding in uw eigen computer opzoeken. In de balk Opslaan als kunt u de foto vervolgens de naam gegeven die u wenst. In het veld Samenvatting kunt een beschrijving geven van de foto. Het uploaden gebeurt door op de knop Bestand uploaden te klikken.

Reliwiki slaat de foto nu op een zelfstandige pagina op. Om de foto toe te voegen aan de 'tekstpagina' van het object waarbij u de foto wilt plaatsen, kopieert u de naam van de afbeelding. Dit doet u door de bestandsnaam boven in beeld te selecteren en vervolgens met uw rechtermuisknop op kopiëren te klikken. Hierna zoekt u in Reliwiki de pagina op waar u de foto aan toe wilt voegen. Daar klikt u vervolgens op Bewerken. In het bewerkingsvlak typt u onderaan vervolgens de volgende codes: <gallery> </gallery> en plakt de naam van de foto tussen de > en de < . Tussen deze twee haken kunt u meerdere afbeeldingen plaatsen. Deze worden dan netjes in 1 kader geplaatst wat de overzichtelijkheid ten goede komt.

Wilt u bijvoorbeeld deze foto bijvoegen bij de Domkerk van Utrecht, dan komt dat er als volgt uit te zien (de naam van het bestand is van belang. Deze naam staat boven aan de pagina zoals u kunt zien):

U typt onderaan de pagina:


<gallery>
Afbeelding:Dom Utrecht EvP IMG 0825.jpg
</gallery>
Opmerking: U kunt tussen <gallery> en </gallery> meerdere verwijzingen naar andere bestanden plaatsen.


En dat geeft:Vervolgens klikt u op Pagina opslaan en de foto wordt onderaan de pagina getoond.

Licenties, auteursrechten en copyrights

Houdt u in de gaten dat op tekst, foto's, afbeeldingen en onderzoeken niet in alle gevallen zomaar kan plaatsen op het internet. Er kunnen namelijk licenties, auteursrechten en/of copyrights op zitten. Controleer altijd of dat het geval is. Plaats liever dus niet lukraak foto's en informatie die u op internet gevonden heeft maar probeer zoveel mogelijk eigen materiaal te gebruiken. Zo voorkomt u onnodige problemen.

Het volgen van een object

Wanneer u een pagina bent tegen gekomen of zelf heeft gemaakt over een object waar u veel over weet, dan is het handig om deze op uw volglijst te zetten. Standaard staat VOLGEN aan als u een pagina wijzigt of aanmaakt. Alle wijzigingen die daarna op de betreffende pagina worden aangebracht verschijnen dan op uw volglijst. Dit heeft als voordeel dat u snel toegang heeft tot nieuwe informatie over ‘uw object’, maar ook dat u eventuele foutieve bewerkingen kunt corrigeren.

U vindt de volglijst rechtsboven in beeld onder 'het mannetje'. Als u op het mannetje klikt ziet u een personal menu met keuzes. U dient hiervoor wel aangemeld te zijn!

Overige informatie

De do’s en dont’s op Reliwiki.nl

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om bij te dragen aan Reliwiki! Houdt u er echter rekening mee dat alle informatie die u toevoegt beschikbaar komt in het publieke domein. Wanneer u dit niet op prijs stelt, voegt u dan geen informatie toe. Wees u ervan bewust dat u geen materiaal kunt toevoegen waarop auteursrecht rust, tenzij u daarvoor toestemming heeft gekregen.

N.B. Het plaatsen van foto’s en beschrijvingen van kostbare interieurs en roerend erfgoed van religieuze objecten die niet zijn opengesteld voor algemeen publiek, is vanuit veiligheidsoogpunt ongewenst! Het dievengilde is immers oplettend!

Het wordt zeer gewaardeerd wanneer u bij het opstellen van uw tekst een feitelijke en bondige schrijfstijl hanteert. Concretiseer daarbij zoveel mogelijk.
Vroeger was de kerk in gelegen aan… zegt slechts weinig, omdat vroeger zowel op de Middeleeuwen als op de afgelopen eeuw kan duiden.
Zo zien wij liever ook geen 'afgekorte' jaartallen als '14, als u bedoelt 1914. Het nieuwe jaar '14 is namelijk alweer geweest (2014). Gebruik niet woorden als nu of thans die een te globale tijdsaanduiding zijn, maar noem een jaar of maand-jaar.
Dit gaat op en gegeven moment voor onduidelijkheid zorgen.

Aan de inhoud van uw tekst worden in principe geen eisen gesteld (afgezien van het in acht nemen van fatsoennormen.) Probeert u echter zoveel mogelijk objectief te zijn. De kans bestaat dat een redactiecomité of een medegebruiker wijzigingen aanbrengt in uw tekst.

Laat u er echter nooit van weerhouden om wijzigingen, verbeteringen of nieuwe informatie aan te brengen. Uw informatie is waardevol; uw toevoeging is nuttig! Reliwiki kan bovendien niet stuk. Alles kan later gemaakt of verbeterd worden.

Mocht u geïnteresseerd zijn in meer informatie over de opties en mogelijkheden van Reliwiki, raadpleegt u dan de algemene Wikipediahandleiding

Wie doet wat

Reliwiki.nl wordt onderhouden en bijgewerkt door gebruikers. Vrijwel alle religieuze gebouwen en objecten zijn aanwezig op deze website. Nieuwe feiten en oude en nieuwe verhalen kunt u plaatsen bij het juiste object. Wordt er een nieuw religieus gebouw of object gebouwd, dan kunt u een nieuwe pagina aanmaken. Controleer wel eerst even of er niet al een pagina is aangemaakt. Meerdere pagina's voor één gebouw of object is zonde van de verspreide informatie en het dubbele werk.

Gebruikers

Iedereen kan gebruiker van Reliwiki.nl worden. Hiervoor kunt u zich aanmelden en inschrijven. Gebruikers hebben de mogelijkheid van pagina's van gebouwen en objecten de inhoud te wijzigen. Ook kunnen zij nieuwe pagina's aanmaken. Gebruikers kunnen geen pagina's verwijderen of blokkeren. Wilt u dat dit wel gebeurt (verwijderen of blokkeren) vermeldt u dit dan in de tekst op de pagina van het gebouw / object en vermeldt hierbij ook wat de reden daarvoor is. Op die manier kan de redactie (beheerders) de pagina verwijderen of blokkeren, als zij het met uw reden eens zijn.

Redactie (beheerders)

Reliwiki.nl wordt schoon en op orde gehouden door een team van medewerkers. Zij kunnen op aanvraag pagina's verwijderen of blokkeren. Ook kunnen zij gebruikers blokkeren die misbruik van Reliwiki.nl maken.

Meer info

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: info@reliwiki.nl

Wat is een Wiki

Op Wikipedia is de betekenis van een Wiki te vinden.

Verantwoordelijkheid