Handelingen

Hendrik-Ido-Ambacht, Olijfgaarde 12 - De Ark

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: PKN
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hendrik-Ido-Ambacht
Plaats: Hendrik-Ido-Ambacht
Adres: Appelgaarde/Krommeweg
Postcode: 3344RP
Inventarisatienummer: 17438
Jaar ingebruikname: 2006
Architect: EGM Dordrecht
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch belangrijke, originele, moderne kerk.

Donderdag 13 oktober 2005 om 15.00 uur precies is de eerste paal geslagen voor het nieuwe PKN Pastoraal Centrum De Ark (men gebruikt het woord kerk niet). Het centrum komt aan de Appelgaarde, een klein straatje aan de Laan van Welhorst hoek Krommeweg in de nieuwbouwwijk Volgerlanden. De kerkelijke groep bestaat al langer, maar huurde de Grote kerk in het Centrum. Het ontwerp voor de nieuwe kerk is van EGM architecten BV te Dordrecht. Zondag 17 september 2006 is er de eerste kerkdienst gehouden nadat de donderdag er voor de officiële overdracht had plaatsgevonden. Men huurde de Grote kerk in het centrum van Hendrik Ido Ambacht.

Januari 2005 is voor de wijk Centrum begonnen met de bouw van een nieuwe PKN-kerk (vm NH) op de hoek Krommeweg/Laan van Welhorst. Wijk Centrum begon in school De Schoof. Die is gesloopt en er staat nu winkelcentrum De Schoof. Daarna kon men de GK gebruiken totdat die zo groeide dat dubbele diensten gehouden werden en er voor wijk Centrum geen ruimte meer was. Nu kerkt wijk Centrum in de Dorpskerk. De nieuwe kerk hoopt men januari 2006 gereed te hebben. Dan kan wijk Dorp weer geheel over de Dorpskerk beschikken en heeft wijk Centrum een eigen kerk.


Uit Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2009

De hervormde wijkgemeente De Ark in Hendrik-Ido-Ambacht heeft zaterdag het bereiken van het hoogste punt van haar nieuwe pastorale centrum gevierd. In dit centrum zal straks elke zondag een kerkdienst gehouden worden. Bovendien is er ruimte voor activiteiten. Er komt een kerkzaal voor 250 personen.

De bouw ging vorig jaar van start. In de zomer moet het pand gereed zijn, waarna het in augustus of september wordt geopend. Het pastoraal centrum staat in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden. Momenteel kerken de leden nog in de Dorpskerk, die ook in gebruik is bij een andere wijkgemeente. Daardoor zijn er zondagsmorgens nu twee diensten achter elkaar in hetzelfde kerkgebouw.

Volgens preses W.C. van Helden is De Ark een modern pand. „Het is niet een klassiek kerkgebouw. Bovendien wordt het omgeven door water.” De Ark heeft nog geen eigen predikant.

Links

Afbeeldingen

Exterieur


Interieur