Handelingen

Hoek van Holland, De Cordesstraat 27 - Egbertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Egbertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Hoek van Holland
Adres: De Cordesstraat 27
Postcode: 3151BH
Sonneveld-index: -
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Vries, H.P.J de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren. Nadat in 1944 de oude houten kerk verwoest was, kerkte de parochie eerst tijdelijk in de klaslokalen van de naastliggende Sint Josephschool. In 1960 werd het nieuwe kerkgebouw, ten noorden van de school, in gebruik genomen. De houten parochiekerk heeft overigens ten westen van de school gestaan, waar nu de Planciushof is. De school is rond 1968 vervangen door nieuwbouw zodat niets bewaard is gebleven van deze periode uit de geschiedenis van de parochie. De kerk bestaat uit een rechthoekige kerkzaal, met aan de westzijde een halfronde apsis. De ramen zijn van beton en gekleurd glas.

Gevelsteen

Sint Egbertus.jpg

Op 30 maart 1887 werd de beeldhouwer Albert Termote geboren. In Rotterdam is hij vooral bekend van de beeldhouwwerken aan de Nationale Levensverzekeringsbank aan de Schiekade. Maar hij maakte ook een gevelsteen aan de Sint Egbertuskerk in Hoek van Holland, ontworpen door architect H.P.J. de Vries in 1960. De gevelsteen heeft een afbeelding van Sint Egbertus, een Angelsaksische prediker uit de zevende eeuw.

Voorgaande kerkgebouwen

Orgel

Aan de linkerzijde van het altaar bevindt zich een klein pijporgeltje. Op het balkon boven de ingang staat de kast en het frontpijpwerk van het oorspronkelijke orgel. Helaas is dit orgel niet meer bespeelbaar.

Externe link

Afbeeldingen