Handelingen

Hollum, Herenweg 6 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Friesland
Gemeente: Ameland
Plaats: Hollum
Adres: Herenweg 6
Postcode: 9161AM
Inventarisatienummer: 09104
Jaar ingebruikname: 1867
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status:

Geschiedenis

Zaalkerk uit 1867 met aan de achterzijde aangebouwde dienstruimte. Eenvoudig interieur met kansel uit de bouwtijd. Eenklaviers orgel in 1903 vervaardigd door Bakker & Timmenga (Leeuwarden).

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 oktober 2009.

Gereformeerden en doopsgezinden op Ameland zijn deze maand een federatief verband aangegaan. De gemeente heet doopsgezind-gereformeerd Ameland. Al sinds enkele jaren zijn alle diensten en activiteiten van beide gemeenten samengevoegd.

Wat in de praktijk al werkelijkheid was op Ameland, is met de federatie nu formeel bekrachtigd. De samen­werking tussen beide gemeenten dateert van 2003. Elke zondag wordt er afwisselend in twee van de vier kerken een dienst gehouden. In Hollum staat zowel een kerkgebouw van de gereformeerde kerk als van de doopsgezinde gemeente, in de dorpen Ballum en Nes staan kerken van de doopsgezinden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 februari 2010.

„Ga uit je dak en geef 20 euro voor een antieke en unieke dakpan uit 1850.” Met deze leus zamelt de doopsgezind-gereformeerde federatie op Ameland geld in voor de renovatie van de vermaning in Hollum. De eerste duizend stuks zijn al verkocht. Het gaat om speciale dakpannen, „oegstgeesterpannen die uit ongeveer 1850 dateren”, aldus het kerkblad van de gemeente.

Onderzocht wordt of de hartvormige pannen, gevonden onder de vloer van de kerk uit 1867, ooit op de vermaning hebben gelegen.

De samenwerkingsgemeente van doopsgezinden en gereformeerden heeft onlangs een begin gemaakt met de renovatie van het kerkgebouw aan de Herenweg. De muren worden opgeknapt, er komen nieuwe vloeren, trappen en plafonds en de kerk wordt van binnen en van buiten opnieuw geschilderd. Eind maart moet de vermaning worden opgeleverd, zodat met Pasen weer diensten in het gebouw belegd kunnen worden.

De kosten van de renovatie worden geschat op zo’n 180.000 euro, aldus gemeentelid Giel van Leerzem. Een flink deel van de renovatie wordt bekostigd uit de verkoop van grond. „Rond de 30.000 euro hopen we bij elkaar te brengen door middel van acties.” Ook steken vrijwilligers uit de gemeente de handen uit de mouwen om de kosten te drukken.

Sinds oktober 2009 vormen de gereformeerden en doopsgezinden op Ameland officieel een federatie. Zij telt vier kerken op het eiland. Daarvoor werkten beide gemeenten al nauw samen. De federatie doopsgezind-gereformeerd Ameland is uniek voor Nederland. De samenwerkingsgemeente telt zo’n 350 à 400 mensen die betrokken zijn, van leden en doopleden tot belangstellenden.

opname 1969 © AvD.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur