Handelingen

Holwerd, Elbasterweg 1 - Gereformeerde Kerk (1920 - 2014)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Protestantse Gemeente Holwerd
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Holwerd
Adres: Elbasterweg 1
Postcode: 9151 KN
Sonneveld-index: 09107
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Offringa, Gebr.,
Huidige bestemming: Buiten gebruik sinds 2014, te koop in 2021
Monument status:

Geschiedenis

Deze nieuwe gereformeerde kerk voor Holwerd werd gebouwd naar ontwerp van de architecten P. Offringa te Haulerwijk en R. Offringa te Groningen. De eerste steen werd gelegd op 20 september 1933. De eerste dienst vond plaats op maandag 7 mei 1934.

Door een fusie binnen de Protestantse Gemeente te Holwerd werd in 2014 besloten het kerkgebouw aan de dienst te onttrekken en te sluiten. In 2016 werd het gebouw, na een opknapbeurt, in gebruik genomen door het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren. Dit bleek verlieslijdend, waardoor het eind 2020 de deuren moest sluiten. Het kerkbestuur besloot het gebouw in september 2021 te koop te zetten. De toekomstige functie is door de nieuwe eigenaar te bepalen.

  • 2021 - Kerk is verkocht.

Exterieur

Het bouwterrein ligt aan een kromming van de weg en de kerk heeft daardoor een breed vooraanzicht. Het gebouw is opgetrokken uit Groninger steen (ruw berande mondklinker) en bestaat uit twee schuin in elkaar geschoven rechthoeken met daarachter een rechthoek voor vergaderlokalen. In het midden, daar waar de rechthoeken elkaar raken, is de middelste ingang aangebracht onder een slanke, zeshoekige toren van 25 meter hoog. De twee voorgevels hebben ieder een toegangsportaal. De vormentaal is expressionistisch met verwijzing naar de Amsterdamse School.

Interieur

Het interieur wordt gekenmerkt door hoge houten gewelven. Ten tijde van de oplevering waren deze roomkleurig met olijf en donkergroene banden. In de ramen was kathedraal glas-in-lood aangebracht. Het nu verdwenen bankenplan was concentrisch op de kansel gericht; daarmee kwam het ontwerp de liturgische richtlijnen van de voorman van de gereformeerden, dr. A. Kuyper, tegemoet. De kerk bood plaats aan 425 personen.

Orgel

Aanvankelijk had het gebouw een orgel uit de reeds bestaande kerk. Het werd in 1960 vervangen door een B. Pels gebouwd orgel. Sinds 2016 is het orgel niet meer bespeelbaar, alleen het front is nog aanwezig.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur