Handelingen

Honselersdijk, Fazantlaan 6 - De Voorhof (1968 - 2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Voorhof
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: Honselersdijk
Adres: Fazantlaan 6
Postcode: 2675XT
Inventarisatienummer: 02361
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Akker, S.G. v.d. en Key
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

De kerk verving het kerkje / verenigingsgebouw uit 1925 aan de Amalia van Solmsstraat. Moderne kerk met toren. Buiten gebruik (laatste viering) zondag 11 december 2016. Gesloopt najaar 2017. In Honselersdijk is vanaf zondag 11 december 2016 de gerenoveerde Gereformeerde Rehobothkerk de enige kerk van de Protestantse Gemeente Honselersdijk. Dit kerkgebouw kreeg toen de nieuwe naam Regenboogkerk.

Orgel

Het orgel is in 1969 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede). Adviseur is Lambert Erné (Utrecht) namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Per 21-2-2011 is in Honselersdijk de Protestantse Kerk Nederland gesticht, met twee kerkgebouwen. De Voorhof is gesloten na een laatste kerkdienst op 11 december 2016. Vanaf die datum wordt door de Protestantse Kerk in Honselersdijk gebruik gemaakt van de voormalige Gereformeerde Kerk met als nieuwe naam Regenboogkerk. Het orgel is in 2016 te koop aangeboden door Orgelmakerij Boogaard.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2006.

Hervormde gemeente De Voorhof in het Zuid-Hollandse Honselersdijk heeft genoeg van de inbraken in de kerk. De gemeente heeft de kerkklokken aangesloten op het inbraakalarm. „Als er nu een inbreker binnenkomt, gaan meteen de klokken luiden. Dan kan de hele buurt het horen”, vertelt de kerkrentmeester. „We hopen dat dit middel voldoende afschrikt.” De afgelopen tijd is er regelmatig ingebroken in het kerkgebouw. De inbrekers hebben deuren geforceerd en geld en computers gestolen. Nu maar hopen dat de koster niet vergeet het alarm af te zetten als hij binnenkomt.

  • Uit wos.nl , 2 december 2016

Het kerkgebouw De Voorhof in Honselersdijk gaat sluiten. Om iedereen die dat wil de kans te geven afscheid te nemen van de kerk, is er een Open Huis op zaterdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur.

"Er is dan gelegenheid om nog eens door het gebouw te lopen, gevoelens te laten stromen, indrukken op te doen. Om er even te zitten en stil te zijn of om er van gedachten te wisselen met andere aanwezigen", zegt de organisatie. De Voorhof maakt in het nieuwe centrumplan van Honselersdijk plaats voor de naastgelegen basisschool.

De kerkgangers van de Voorhofkerk kunnen voortaan iets verderop terecht in de gerenoveerde Rehobothkerk. Op 17 en 18 december vindt de feestelijke opening daarvan plaats.

  • Uit wos.nl, 16 oktober 2017

De Voorhof in Honselersdijk tegen de vlakte

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: maandag 16 oktober 2017 12:51 Slopers zijn maandag verder gegaan met het ontmantelen van de Honselse kerk De Voorhof aan de Dijkstraat. De sloopwerkzaamheden maken onderdeel uit van het uitvoeren van het centrumplan voor Honselersdijk. Kerkgangers maken al een tijdje gebruik van de iets verderop gelegen en pas gerenoveerde Rehobothkerk. In het centrumplan Honselersdijk is gekozen voor het scenario, waarbij de basisschool De Hoeksteen grotendeels op dezelfde locatie blijft. Oudere delen van de school worden vervangen door nieuwbouw. Openbare parkeerplaatsen komen aansluitend aan het terrein van de supermarkt. Op deze manier moet het Voorhofplein een aantrekkelijk verblijfsplein worden. Over de inrichting is de gemeente in gesprek met belanghebbenden als de school, de klankbordgroep en andere belanghebbende

Afbeeldingen

Exterieur