Handelingen

Hoofddorp, Kruisweg 1071 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Hoofddorp
Adres: Kruisweg 1071
Postcode: 2131CR
Sonneveld-index: 05720
Jaar ingebruikname: 1860
Architect: Theo Molkenboer (1796 - 1863)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Neoromaanse kerk met toren. Vormt mooi ensemble met alle, bewaard gebleven, bijgebouwen, en met het achter de kerk gelegen kerkhof.

Orgel

Het kerkgebouw van Sint Johannes de Doper te Hoofddorp werd op 24 mei 1860 ingewijd en is een schepping van Th. Molkenboer. De orgelmaker R.J. Kerkhoff uit Brussel leverde in 1868 een orgel. Het contract voor de bouw werd op 21 december 1867 getekend. Het orgel is al eind mei geleverd, waarna de opbouw begon. Nog voor de zomer kon het in gebruik worden genomen. Mogelijk gebruikte Kerkhoff bestaand materiaal bij de bouw of was het orgel al grotendeels gereed voordat het contract getekend werd. Na de dood van Kerkhoff werd het onderhoud opgedragen aan A.M.T. van Ingen. In 1905 plaatste hij een Viola di Gamba 8'. Verder bleef het orgel ongewijzigd. Onder advies van Albert de Klerk kreeg de firma Koot & Zonen in 1949 de opdracht voor een revisie, die in 1951 is uitgevoerd. Er werden nieuwe klavieren geleverd, en het pedaal werd zelfstandig gemaakt door het plaatsen van twee stemmen op een electrische windlade, waarvan vijf registers werden afgeleid. De toonhoogte werd een halve toon opgetrokken tot a'=440 Hz. De dispositie van de manualen werd gewijzigd door een Mixtuur II-III sterk toe te voegen aan het Hoofdwerk en een Nasard 3' en een Nachthoorn 2' aan het Positief. De Hobo 8' (discant) werd uitgebreid met een Basson 8' in de bas. Lange tijd is het niet duidelijk geweest wie het orgel gemaakt had. Albert de Klerk ging er van uit dat het om een instrument van Loret ging. Ook is er een vermoeden geweest dat het een tweedehands orgel zou zijn, dat van rond 1790 stamde. Uiteindelijk is uit het parochiearchief duidelijk geworden wie de echte bouwer is geweest. Het orgel verkeerde echter in zeer slechte staat. Begin 2001 is het buiten gebruik gesteld en vervangen door een electronisch orgel (Johannus-orgel). Het orgel is gesloopt, maar een gedeelte van het materiaal kon nog worden gebruikt bij de bouw van een orgel voor de Sint Adelbertuskerk in Haarlem. Het front is afgezaagd en tegen de toren van de kerk geplaatst, met daarachter de luidsprekers van het Johannus-orgel.

Externe links

In de media

  • Uit; Reformatorisch Dagblad 23 januari 2014

Een kerk in Hoofddorp heeft vorige week zonnepanelen op het dak laten leggen in de vorm van een kruis. Een groot deel van het dak van de Johannes de Doperkerk in Hoofddorp is volgelegd met zonnepanelen. De zonnepanelen die het kruisteken vormen, hebben een afwijkende kleur. Dat maakte Marcel Luten bekend op het korteberichtenkanaal Twitter. Eerder zijn zonnepanelen in kruisvorm gelegd op kerkdaken in Broek op Langedijk en Den Ham.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur