Handelingen

Hoogeloon, Hoofdstraat 68 - Protestantse Kerk (1822 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk Hoogeloon
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bladel
Plaats: Hoogeloon
Adres: Hoofdstraat 68
Postcode: 5528AK
Inventarisatienummer: 07766
Jaar ingebruikname: 1822
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 22246

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk. Aardige zaalkerk met dakruiter, onder één dak met drie woningen, waaronder de pastorie.

Nadat de muren decennia lang wit gepleisterd waren geweest, is de kerk ± begin jaren 1990 oranjerood geverfd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Rechthoekige zaalkerk met topgevel en zadeldak, vlakke pilasters en rondboogvensters met houten roeden. Inwendig stuczoldering, XVIIe eeuwse eiken kansel, XVIIIe eeuwse koperen doopbekkenhouder. Het kerkje staat onder een bekapping met de naastgelegen pastorie op het dak waarvan een torentje staat. Het woonhuis heeft een gebosseerd witgepleisterde gevel, zesdelige schuiframen in vensters die bekroond worden door kuiven van stucwerk. Torentje met met klok van J. de Clerck, 1668.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1822
  • Gevels en materialen: Handgevormd baksteen, vlechtingen. Witgepleisterd.
  • Vensters en deuren: Rondboogvensters, ijzeren roedenverdeling.
  • Dak en bedekking: Zadeldak, klokkestoel met lei bedekking.
  • Bijzonderheden: Zaalkerk. Zie ook Hoofdstraat 66a, 66b.
  • Omschrijving: Rechthoekige zaalkerk met topgevel en zadeldak, vlakke pilasters en rondboogvensters met houten roeden. Inwendig stuczoldering 17e eeuwse eiken kansel, 18e eeuwse koperen doopbekkenhouder. Het kerkje staat onder een bekapping met de naastgelegen pastorie op het dak waarvan een torentje staat waarin een klok, in 1668 gegoten door Jacobus de Clerck. Het woonhuis heeft een gebosseerd witgepleisterde gevel,zesdelige schuiframen in vensters die bekroond worden door kuiven van stucwerk.

In de media

Uit Eindhovens Dagblad, 1 juli 2017

Met een uitnodiging voor een laatste bezichtiging van de protestantse kerk aan de Hoofdstraat dankte de kerkenraad van de protestantse gemeente Hoogeloon-Eersel onlangs de inwoners van Hoogeloon voor de betrokkenheid en de goede verstandhouding van de katholieken met de protestantse leden. De protestanten van Hoogeloon en Eersel vormen al sinds 1818 één gemeente. De pastorie stond vroeger in Hoogeloon en afwisselend op de zondagen trok het Hoogeloonse deel van de gemeente via het Dominépad naar Eersel voor de dienst. De andere week trokken de leden van Eersel naar de kerk aan de Hoofdstraat 68, zo staat in de uitnodiging te lezen. "Met de sluiting van de kerk in Hoogeloon kunnen we vooral ook op de onderhoudskosten van het gebouw besparen. Riek Hageman was de koster en zorgde voor de koffie en het schoonhouden van de kerk. Nu zij er niet meer is, wordt het moeilijk om deze zaken in te vullen. Bovendien komen de meeste bezoekers uit Eersel en dan is het logisch om daar de diensten te concentreren", aldus Erica Vaarkamp namens de kerkenraad. De Maatschappij van Welstand, een vereniging voor ondersteuning van het protestantisme, is eigenaar van het rode kerkje met de aangrenzende witte woningen. De woning naast de kerk was voorheen de pastorie voor de plaatselijke dominee. Rentmeester Erik Vinke legt uit dat de historische kerk met de woningen als rijksmonument is aangemerkt. "De woningen zullen binnenkort worden gerenoveerd, voor het kerkje wordt nog naar een goede bestemming gezocht. Het geheel blijft eigendom van de Maatschappij", aldus Vinke.

Externe links

Afbeeldingen