Handelingen

Hoogeveen, Leeuweriklaan 35 - Oosterkerk (1969 - 2022)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oosterkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoogeveen
Provincie: Drenthe
Gemeente: Hoogeveen
Plaats: Hoogeveen
Adres: Leeuweriklaan 35
Postcode: 7905CA
Sonneveld-index: 14023
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk in Hoogeveen-Oost. Architectonisch interessant modern kerkgebouw met toren, mogelijk ontworpen onder invloed van Le Corbusier. In oostelijk Hoogeveen heeft de Protestantse wijkgemeente op 31 december 2006 afscheid genomen van De Ark. De voormalig gereformeerde Oosterkerk is nu de Protestantse kerk in dit deel van Hoogeveen. (57-07)

  • 2022 - De Oosterkerk sluit haar deuren tijdelijk voor de verbouwing van het kerkgebouw. Komende zondag 12 juni 2022 wordt de voorlopig laatste kerkdienst gehouden. De kerkelijke gemeente gaat daarna voorlopig kerken in de Hoofdstraatkerk.
  • 2023 - De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hoogeveen (PGH) heeft definitief besloten de Oosterkerk niet meer te gebruiken voor kerkdiensten en deze te verkopen. Afgelopen zomerperiode is een ‘serieus en redelijk bod’ uitgebracht op het kerkgebouw.
  • 2023 - De Protestantse Gemeente Hoogeveen heeft het kerkgebouw Oosterkerk (Leeuweriklaan) verkocht. Eerder dit najaar had de Algemene Kerkenraad al besloten om het kerkgebouw niet meer in gebruik te houden en te verkopen.

Orgel

Het ontwerp en het geleverde materiaal van het orgel in de Oosterkerk is van de orgelbouwer G.A.C. de Graaf uit Amsterdam, die ook het orgel van de Hoogeveense Hoofdstraatkerk heeft gebouwd. Het orgel in deze kerk is echter in 1973 gemonteerd door de Duitse firma Gebr. Oberlinger (Windesheim). Deze wilde zijn naamplaatje niet op het orgel plaatsen, met als gevolg dat het orgel een van de zeer weinige orgels zonder aanduiding van de bouwer is. De kas heeft een modern ontwerp, waarbij de pijpen van het borstwerk in een aparte kas boven de speeltafel staan opgesteld. Het orgel heeft 20 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal. Het staat opgesteld aan de linker zijkant, vóór in de kerkzaal.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur