Handelingen

Horssen, Kerkpad 7 - Antonius Abt (1910 - 2019)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Horssen, Kerkpad 7 - Antonius Abt)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Druten
Plaats: Horssen
Adres: Kerkpad 7
Postcode: 6631AB
Sonneveld-index: 11707
Jaar ingebruikname: 1910
Architect: Franssen, C.J.H.
Huidige bestemming: Buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 22636(doopvont en luidklok)


Geschiedenis

R.-K. kerk. Driebeukig neogotisch kerkgebouw met vijfzijdig gesloten koor, laag pseudotransept, doopkapel en een toren met vier geledingen met ingesnoerde naaldspits. Gebouwd in 1909-1910 naar ontwerp van C. Franssen. Tot de inventaris behoren een door M. van Bokhoven vervaardigd hoofdaltaar en een kansel. De gebrandschilderde ramen zijn afkomstig uit het atelier F. Nicolas. Orgel met twee manualen en vrij pedaal uit 1922, gemaakt door H. Winkels (Boxmeer). Onder de bescherming vallen de kuip van een hardstenen laat-romaans doopvont en de luidklok in de toren van Willem en Jan Philipsen en Peter van Trier, gegoten in 1623.

  • 2019 - In januari 2019 aan de eredienst onttrokken. Staat te koop.
  • 2021 - De RK kerk in Horssen (Gld.) is zo goed als verkocht. Het parochiebestuur meldt dat de parochie H. Franciscus en H. Clara praat met een ‘serieus geïnteresseerde partij.
  • 2022 - Projectontwikkelaar Blijleven WoonConcept uit Veenendaal heeft donderdag 10 februari 2022 een overeenkomst ondertekend voor de herontwikkeling van de kerk. Hij is nu eigenaar van het gebouw.
  • 2023 - De voormalige Rooms-Katholieke Antonius Abt in Horssen wordt verbouwd tot 20 appartementen. Een projectontwikkelaar tekende onlangs een overeenkomst voor de herontwikkeling van de kerk. De neogotische kerk is een rijksmonument, gelegen aan een karakteristiek straatje in Horssen. Het voormalige gebedshuis verkeert bouwkundig in een zeer slechte staat. Dat wordt vervangen door een appartementengebouw met een dak dat de contouren van het huidige dak volgt. Aan de voorkant blijft de huidige voorgevel met kerktoren staan en aan de achterkant het priesterkoor. Zo komen oud en nieuw op een fraaie manier bij elkaar. De pastorie blijft eigendom van de parochie, daar komen drie appartementen. Het parochiebestuur is blij dat de kerk op waardige wijze behouden blijft als icoon van Horssen. Het bisdom ’s-Hertogenbosch heeft inmiddels toestemming verleend. Het kerkgebouw is sinds 2019 onttrokken aan de eredienst.
opname 2000 © E.I.H.
opname 17-11-2010 © AvD.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk. De neogotische kerk van de H. Antonius Abt, vanwege de kuip van een hardstenen, laat-romaans doopvont en de klok van Willem en Jan Philipsen en Peter van Trier, 1623.

In de media

  • Uit De Gelderlander d.d. 5 juni 2015

Heilige Antonius Abtkerk in Horssen gaat pas op 1 januari 2019 dicht. Het bisdom Den Bosch heeft het gebouwenplan van de parochie Heilige Franciscus en Heilige Clara, goedgekeurd. Daarmee is de sluiting van de kerken in Afferden, Deest en Puiflijk per 1 januari 2017 een feit. De Ewaldenkerk van Druten is de hoofdkerk. De Horssense kerk wordt ook bezocht door gelovigen uit de gemeente Wijchen.

  • Uit Maasenwaalkanter.nl, d.d. 15 januari 2019

Horssen - De Sint Antonius Abt kerk in Horssen sluit de deuren. Zondag 20 januari wordt daar voor het laatst de eucharistie gevierd. De dienst begint om 10.00 uur. Alle koren van de parochie H. Franciscus en H. Clara verlenen hun medewerking. Voorganger is pastoor Jos Hermans De kerk werd op 20 juni 1910 ingewijd. "De kerk vormde het katholieke hart van een hechte gemeenschap met een rijk katholiek verenigingsleven. Talloze parochianen zijn hier gedoopt, hebben hier hun eerste communie gedaan, het heilig vormsel ontvangen, zijn hier getrouwd en hebben hun dierbaren vanaf hier uitgeleide naar het kerkhof gedaan. De kerk was Gods woning onder de mensen, een plaats waar velen troost en bemoediging mochten vinden. Nu, na ruim 108 jaar, zal dit Huis van God conform het door onze bisschop genomen besluit aan de eredienst moeten worden onttrokken en dat doet ongelooflijk veel pijn", meldt de parochie op de website. "We zullen de kerk sluiten na een bijzondere eucharistieviering, op het feest van de Heilige Antonius Abt op zondag 20 januari. Graag nodigen wij u uit om bij dit belangrijke moment aanwezig te zijn om elkaar te bemoedigen om samen op pad te gaan naar een hoopvolle toekomst. Na de viering is er gelegenheid om elkaar in het dorpshuis De Horst te ontmoeten." Per 21 januari 2019 wordt de kerk zoals is aangekondigd in het decreet (besluit) van de bisschop onttrokken aan de goddelijke eredienst. Op deze dag dooft pastoor Hermans de godslamp en de ciborie (kelk) met daarin de Heilige Communie overbrengen naar de parochiekerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur