Handelingen

Horst, Wittenhorststraat 2 - Norbertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Norbertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Horst aan de Maas
Plaats: Horst
Adres: Wittenhorststraat 2
Postcode: 5961XN
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Koldewey, H.M.
Huidige bestemming: school
Monument status: geen

Geschiedenis

Destijds tweede parochie(kerk) in Horst, gesticht in 1963 in de noordelijke uitbreidingswijk. Karakteristieke moderne kerk met toren. Glas-in-loodwand oostgevel uit de bouwtijd door Jacques Frenken. De kerk is 30 januari 2011 aan de eredienst onttrokken. Daarna verbouwd tot schoolgebouw.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2013.

De Norbertuskerk in het Limburgse Horst, bij Venlo, wordt een basisschool. Vanaf augustus 2014 krijgen leerlingen van de basisschool De Twister, een fusie van de Peelhorst- en Meuleveldschool, les in de Norbertuskerk. Het kerkgebouw uit 1962 aan de Gebroeders van Doornelaan is door het rooms-katholieke bisdom Roermond verkocht aan de burgerlijke gemeente, zo werd deze week bekend.

Binnenkort start de verbouwing van de kerk tot school. Voor het project is 4 miljoen euro opzij gelegd. Wat er met de oude schoolgebouwen van de voormalige Peelhorst- en Meuleveldschool gaat gebeuren, is nog niet bekend. De laatste kerkdienst in de Norbertuskerk werd gehouden in januari 2011.

  • Uit Hallohorstaandemaas, 21 september 2018

Het Huis van de Wijk, waarin ook basisschool De Twister is gehuisvest, is gevestigd in de voormalige Norbertuskerk in Horst. In 2010 werd bekend dat de kerk aan de eredienst werd onttrokken, de laatste Heilige Mis werd in januari 2011 gevierd. Gemeente Horst aan de Maas kocht vervolgens het gebouw, waarna Dynamiek Scholengroep het verbouwde tot school en er tevens een wijkcentrum in werd gevestigd. “Bij de opening van het Huis van de Wijk in januari 2016 vond de werkgroep Stilteruimte dat een beeld of reliëf van Sint Norbertus in de entree niet zou misstaan”, geeft Piet Linders, voorzitter van het wijkcomité, aan. Het Norbertusbeeld dat voorheen in de kerk stond, had echter al een nieuwe plek gekregen in de Lambertuskerk. Navraag bij de orde van Norbertijnen in Heeswijk of zij een beeld konden bijdragen, leverde ook niets op. Linders: “We zijn vervolgens bij een bekende vakhandel in Kevelaer te rade gegaan. Die zou een beeld kunnen leveren, zij het in traditioneel-middeleeuwse uitvoering. Dat paste ook niet helemaal in het plaatje.” Uiteindelijk kwam de werkgroep bij keramiste Ghisleen Bakker in Gennep terecht, de geboorteplaats van de heilige Norbertus. Daar werd in 2016 een tentoonstelling rondom de heilige gehouden. Bakker maakte ter gelegenheid daarvan een beeld van Nobertus. Zij kwam met het idee om voor Horst een reliëf te maken. “Sint Norbertus heette ooit inwoners en parochiegemeenschap van het ‘nij-durp’ welkom, nu heet hij ieder welkom die als bezoeker het Huis van de Wijk binnenkomt. We hebben die gastvrijheid samengepakt in een motto dat met de beeltenis wordt meegegeven en te lezen valt op de muur van de entreehal: ‘Langs oude wegen samenkomen’,” aldus Linders.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur