Handelingen

Houten, Loerikseweg - Schuurkerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Schuurkerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Houten
Plaats: Houten
Adres: Loerikseweg bij Kerksteeg
Postcode: 3991AD
Inventarisatienummer: 18705
Jaar ingebruikname: 1798
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Bron: website oudhouten.nl.

Vanaf 5 augustus 1796 keerde de vrijheid van godsdienst terug. De katholieken konden daardoor openlijk hun geloof belijden. De wet stelde dat de gemeenschap met de meeste leden aanspraak maakte op het bestaande kerkgebouw. Dit veroorzaakte veel onrust in Houten. Op voorhand, in juni 1796, probeerden de dorpelingen een oplossing te vinden. De katholieken die in meerderheid waren eisten de kerk aan het Plein op. Dominee Rensen weigerde de sleutel af te geven, waarna Schout Pieter van Engelen op 3 juli 1796 naar de dominee stapte. De schout werd opgewacht door een woedende massa, die hem met stenen bekogelde. Een deel van de massa stond nog enkele dagen witheet voor de woning van de schout, die zijn huis niet uit durfde te komen.

Schuurkerk.

Twee jaar later besloten de katholieken een eigen kerk te bouwen. De protestanten hielpen uit eigen belang mee met de geldinzameling voor een katholieke kerkruimte, alhoewel dit laatste nooit is bevestigd met bronnen. Deze schuurkerk werd op 1 november 1798 in gebruik genomen. Daarmee keerde de rust terug in Houten. Dit werd het achterhuis van een boerderij langs de Loerikseweg. Deze stond tussen de huidige Kerksteeg en het huidige kerkgebouw in.

In 1829 werd een kerkhof aangelegd in een boomgaard naast de schuurkerk. Dit kerkhof is er tegenwoordig nog steeds. Verbouwing van de schuurkerk volgde in 1843, waarbij de priester een orgel schonk. Ondertussen verzamelden de kerkgangers geld voor de bouw van een eigen kerkgebouw. Vanaf 1848 is sprake van de parochie Houten.

Nieuw kerkgebouw.

In 1882 was het zover en kreeg architect Alfred Tepe de opdracht een nieuwe kerk en pastorie te ontwerpen.