Handelingen

Huissen, Van Wijkstraat 33 - Martelaren van Gorcum

Uit ReliwikiBezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martelaren van Gorcum
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lingewaard
Plaats: Huissen
Adres: Van Wijkstraat 33
Postcode: 6851GK
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Valk, H.W. en G.
Huidige bestemming: dorpshuis
Monument status: gemeentelijk monument
Sonneveld-index: 11719


Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met toren. Buiten gebruik als kerk in 2015. Evenals de voorganger, was deze kerk ontworpen en gebouwd als driebeukige basiliek met ingebouwde fronttoren in traditionalistische vormen. Zeer gedrongen opzet, uitgevoerd in de voor Valk typerende grote handvormsteen (kloostermoppen). Stilistische vermenging van o.a. inheemse en ook Engelse (laat)gotische motieven. Het kerkgebouw is overgenomen door de Stichting Zandse Kerk, en is nu dorpshuis c..q. cultureel centrum. Op het weekend vr. 9 - zo. 11 november 2018 is de heringerichte voormalige kerk in gebruik genomen.

In de media

  • Uit De Gelderlander d.d. 25 januari 2015

In een nagenoeg volle kerk is zondag de laatste katholieke eredienst gehouden in de kerk Heilige Martelaren van Gorcum op Huissen-Zand. Koster Albert Hendriks droeg zondag na de viering het kistje met daarin de relikwieën van de Heilige Martelaren van Gorcum de kerk uit. Aansluitend was er een bijeenkomst in Gemeenschapshuis Huissen-Zand. Pastoor Peters sprak tijdens de viering de hoop uit dat de Stichting voor behoud van de kerk Heilige Martelaren van Gorcum zal slagen in haar missie. In de Lingewaardse parochie sluiten de komende maanden 5 van 7 katholieke kerken. De kerk in Huissen-Stad moet het eucharistisch centrum van De Levensbron worden. Ook de r.-k.kerk in Haalderen blijft vooralsnog geopend voor de weekeindevieringen. Zondag 1 februari is de slotviering in de Bemmelse Donatuskerk.

  • Uit De Gelderlander, 2 oktober 2017

De verbouwing van de Zandse Kerk in Huissen kan beginnen, nu de kerk in handen is gekomen van de gelijknamige Stichting. De komende maanden is het plan om een toiletgroep en een keuken te bouwen en om het rouwcentrum van meer vierkante meters te voorzien. Het is de bedoeling het werk in december af te hebben, als de kerstmarkt en kerststal op de planning staan. De buitenkant van de kerk wordt intact gelaten. Vrijwilligers zoeken samenwerking met de nabijgelegen school Het Sterrenbos en gemeenschapshuis Het Zand voor activiteiten die van het vroegere godshuis een echte publiekstrekker moeten maken. Zo zouden er seminars en beurzen, lezingen, computercursussen, toneelvoorstellingen en concerten moeten worden gegeven. De huidige aanpassingen worden onder meer betaald van de ton die door parochianen is opgebracht. In de toekomst wil de stichting in de zijbeuken meer kleinere ruimtes maken, maar daarvoor moeten nieuwe fondsen worden aangeboord.

De stichting kon de kerk voor het symbolische bedrag van 1 euro verwerven.

Afbeeldingen