Handelingen

Hulst, Houtmarkt 11 - Ned. Herv. Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Zeeland
Gemeente: Hulst
Plaats: Hulst
Adres: Houtmarkt 11
Postcode: 4561CX
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Wisse, A.P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1930 nam de Nederlands Hervormde Gemeente van Hulst de huidige zaalkerk met zadeldaktoren aan de Houtmarkt in gebruik. De kansel, herenbank, koorhekken en kroonluchters zijn toen meeverhuisd vanuit de huidige R.K. Basiliek St. Willibrordus die schuin tegenover de hervormde kerk staat. Voor 1930 kerkten de N.H. Kerk samen met de R.K. Kerk in de Basiliek. Daarin was destijds een muur ingemetseld, die de twee kerkgenootschappen van elkaar scheidde. Ook hadden ze beide een eigen luidklok. Nadat de hervormden in 1930 hun huidige kerk in gebruik namen, is de basiliek in zijn geheel teruggeven aan de R.K. Kerk.

De Hervormde gemeente Hontenisse en de Hervormde gemeente van Hulst zijn 10 september 2006 gefuseerd tot de Protestantse gemeente van de nieuw gevormde gemeente Oosthoek. De kerkdiensten worden afwisselend gehouden in de NH kerk van Hulst en de NH kerk van Kloosterzande, het kerkgebouw van de Hervormde gemeente Hontenisse.

Orgel

Het pijporgel staat op de galerij tegenover de toreningang. Zie ook : website http://www.orgelsinzeeland.nl

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is de fa. Fama & Raadgever in 1971. In 1972 overgeplaatst van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Amersfoort (waar het stond als tijdelijk orgel) naar de Hervormde Kerk in Hulst.

Technische gegevens

Het orgel heeft één manuaal en aangehangen pedaal

De dispositie is als volgt: Manuaal: Holpijp 8’ bas/discant, Prestant 4’, Roerfluit 4’ bas/discant, Octaaf 2’, Mixtuur bas/discant, Sesquialter discant Pedaal: Aangehangen

Overige technische gegevens zijn: Plaats klaviatuur / speeltafel; voorzijde kas Manuaalomvang; C-f’’’ Pedaalomvang; C-f’ Windladensysteem; mechanische sleepladen Toetstractuur; mechanisch Registertractuur; mechanisch Stemtoonhoogte; a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur