Handelingen

IJmuiden, Radarstraat 3-5 - Bethlehemkerk (1956 - 2005)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethlehemkerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Radarstraat 3-5
Postcode: 1973ZA
Sonneveld-index: 06246
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Schipper, J.
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen


Geschiedenis

Belangrijk modern kerkgebouw met toren. Zaalkerk in functionalistische stijl met grote raampartijen en eenvoudige klokkentoren boven de hoofdingang. Buiten gebruik 2005, gevolgd door leegstand. Door brand(stichting) verwoest op 14 maart 2010, waarna restanten gesloopt. De protestantse wijkgemeente IJmuiden huist sinds 2005 in de nabij gesitueerde Gereformeerde Ichthuskerk.

Materialen en kleuren

Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

 • Vloer: lichtgele splijttegels
 • Wanden: met groen gekleurde, chrolomith bespoten muren
 • Kolommen: DIN-profielen, wit met donkerblauw
 • Ramen: blank kathedraal glas
 • Kap: bruin gebeitste vurendeeltjes
 • Banken: iroco-teak
 • Kansel: iroco-teak met reliëf in het voorpaneel met een voorstelling van de engel boven Ephrata gesneden door C.W. Wijker
 • Tafel en doopvont: iroco-teak
 • Aantal plaatsen: 406
 • Verwarming: heteluchtverwarming
 • Verlichting: ANVIA hangarmaturen naar ontwerp van de architect

In de media

 • Uit Reformatorisch Dagblad, 16 maart 2010.

De Bethlehemkerk aan het Gijzenveltplantsoen in IJmuiden is zondagavond volledig afgebrand. Even na half negen kwam de melding van de brand binnen. De brandweer rukte echter tevergeefs met groot materieel uit om de brand te bestrijden. Afgelopen woensdag was er ook al brand in de kerk. Die kon toen tijdig worden geblust. Nu moet de kerk als verloren worden beschouwd. De kerk stond al enkele jaren leeg en zou worden gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, al vermoedt men brandstichting. Tot vijf jaar geleden kerkte de hervormde gemeente in het gebouw. Na de fusie met de gereformeerde kerk is besloten om de gereformeerde kerk te blijven gebruiken en de ongeveer vijftig jaar oude Bethelehemkerk af te stoten. Op dat moment telde de Bethelehemkerk nog ongeveer zestig kerkgangers, aldus ouderling Johan Feenstra, toentertijd voorzitter van de hervormde kerkenraad. De aannemer wilde de kerk gelijktijdig slopen met een aangrenzende school. Omdat die echter nog wordt gebruikt, is de sloop uitgesteld. Op het perceel zullen 53 appartementen worden gebouwd. De geschiedenis van de Bethlehemkerk gaat terug tot de oude Bethlehemkerk. Deze kerk werd tijdens de Duitse bezetting samen met een groot deel van de buurt gesloopt. De eerste eredienst in de nu afgebrande kerk vond plaats in 1956 en de laatste in 2005.

Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
Doorsnede Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
 • Uit lokaal nieuws d.d. 14 maart 2010.

Kerk is volledig uitgebrand. De brandmelding kwam net over half 9 binnen als een kleine (middel) brand. Al snel groeide het uit tot een grote brand. De Brandweer van Haarlem, Beverwijk en Heemskerk hebben het controleerd laten uitbranden. Rond half twaalf is het "brand meester" sein gegeven, nadat deze alleen nog in de kerk smeulde. Dezelfde nacht rond twee uur hebben ze de kerk gesloopt i.v.m. met instortingsgevaar. De muren van de kerk gaven zich snel gewonnen, maar de toren, waar vroeger de klok in gehangen heeft, gaf zich niet snel gewonnen. Na duwen, knippen en trekken hebben ze om half vier besloten om verder te gaan met de sloop bij daglicht.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur