Handelingen

Jelsum, Op 'e Terp 26 - Sint Genovevakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Genovakerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Britsum - Koarnjum - Jelsum
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Jelsum
Adres: Op 'e terp 26
Postcode: 9057RG
Inventarisatienummer: 09143
Jaar ingebruikname: 12 e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 24537

Geschiedenis

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Dorpskerk grotendeels uit de 12de eeuw stammend met belangwekkende detaillering van de noordgevel en jonger bakstenen koor. Vroege bakstenen toren, XIII; over het schip 18de eeuws tongewelf met gebeeldhouwde details. In de kerk preekstoel. 17de eeuws met doophek, doopbekkenhouder en twee kaarssenarmen. Herenbank 17e eeuws en 16de eeuwse bank met briefpanelen. Orgelkas met betimmering. Orgel in 1834 door L.J. en J. van Dam gemaakt, met gebruikmaking van het in 1832 vervangen orgel in de Galileeërkerk te Leeuwarden. Een zerk door mr B.G., twee andere 16e eeuwse en minstens vier 17e eeuwse en drie 18e eeuwse. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit de 13de eeuw, diam. 80 cm. en één van P. Overney, 1671, diam. 95 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is in 1834 gebouwd door de Gebr. L.J. en J. van Dam (Leeuwarden) met gebruikmaking van een fraaie 18de-eeuwse kas en 17de-eeuws pijpwerk, afkomstig van het voormalige orgel van de Galileeërkerk te Leeuwarden. Windladen, klaviatuur en mechanieken zijn in 1834 nieuw gemaakt. In 1945 restaureert de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden) het instrument en intoneert het opnieuw.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Nasard 1½' - Cornet 4' 4 sterk discant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Fluit douce 8' - Viola di Gamba 8' (C-H in Fluit douce) - Fluit d’amour 4' - Gemshoorn 2'.
  • Pedaal: aangehangen.
  • Manuaalkoppeling - Tremulant.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-c1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur