Handelingen

Jistrum, Schoolstraat 2 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Jistrum
Provincie: Friesland
Gemeente: Tytsjerksteradiel
Plaats: Jistrum (Eestrum)
Adres: Schoolstraat 2
Postcode: 9258CH
Sonneveld-index: 08919
Bouwjaar: 13e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 35645

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Oorspronkelijk gewijd aan St. Petrus. De nieuwe protestantse gemeente ging de NH kerk als PKN-kerk gebruiken. De Gereformeerde Kerk is verbouwd tot verenigingsgebouw Markant van de Protestantse Gemeente. (58-07)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Bakstenen kerk uit de 13de eeuw blijkens kenmerken der romano-gotiek zoals uitwendig het keperfries langs de bovenzijde der muren en inwendig de gewelven met ribben die in een ring samenkomen; halfronde koorsluiting en wat oudere rijzige toren. De kerk bezit een 17e eeuwse preekstoelkuip en een kraak uit 1677. Lijkbaar uit 1713.

Orgel

Het orgel is rond 1720 gebouwd door een Hollandse orgelmaker. Voor de veronderstelling dat het hierbij om Cornelis Hoornbeeck uit Amsterdam gaat, ontbreekt tot dusver het bewijs. Rond 1850 plaatst de orgelmaker P. Maarschalkerweerd (Utrecht) het in de r.-k. te Vleuten. Het orgel krijgt dan een nieuwe windlade, nieuwe mechanieken en een nieuwe klaviatuur. De dispositie wordt door Maarchalkerweerd gewijzigd. In 1897 krijgt de kerk van Vleuten een nieuw orgel. Het oude wordt door de firma Maarschalkerweerd & Zoon, Utrecht, overgeplaatst naar de r.-k. Jongelingencongregatie te Delft. De firma A.S.J. Dekker (Goes) plaatst het in 1938 over naar de geref. kerk van Eestrum. In 2008 restaureert de Bakker & Timmenga (Leeuwarden) het orgel en plaatst het over naar de Dorpskerk.


Externe links

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur
Interieur na restauratie