Handelingen

Joppe, Joppelaan 73 - Maria ten Hemelopneming

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria ten Hemelopnemingkerk (Joppekerk)
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Joppe
Adres: Joppelaan 73
Postcode: 7215AC
Sonneveld-index: 11523
Jaar ingebruikname: 1867
Architect: Wennekers, H.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16707

Geschiedenis

R.K. Kerk in 't Joppe. Vroege neogotische kerk met toren. Restauratie 1989.

Orgel

In de parochiekerk van Joppe bevindt zich een klein instrument van Maarschalkerweerd. Het staat opgesteld op de koorzolder aan de westzijde van de kerk. In 1962 werd het door de firma Elbertse gerestaureerd onder advies van dr. P.J. de Bruijn. In 1994 is een laatste restauratie uitgevoerd, eveneens door Elbertse.

Kerksluitingen

  • 2021 - De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen heeft een ingrijpend besluit genomen: 10 van haar 13 kerken worden gesloten. Oplopende kosten, vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek nopen de parochie daartoe.
  • 2023 - Horeca in de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, beter bekend als de Joppekerk. Een groep vrijwilligers bedacht dat plan als reddingsoperatie om het gebedshuis te behouden voor de gemeenschap. Met succes: er zijn twee partijen gespot die de kerk wel willen omtoveren tot een hotel/restaurant.
  • 2024 - Midden in het dorp Joppe onder de rook van Deventer staat de kerk van het 435 inwoners tellende Joppe. De parochie Twaalf Apostelen is voornemens de kerk te sluiten. Maar voordat de kerk ook daadwerkelijk aan de eredienst onttrokken kan worden, kunnen parochianen nog eenmaal hun bezwaren uiten. Ze zijn teleurgesteld over de sluiting, maar er wordt ook hard gewerkt aan een nieuwe invulling voor de kerk.

Open blijven:

Gesloten worden:

Monumentomschrijving Rijksdienst

O.L. Vrouw ten Hemelopneming, 1866 door H.J. Wennekers. Eenbeukige neogotische kerk in de trant van de zgn. stucadoorsgotiek (1850-'70) die het vroege werk van Wennekers kenmerkt: gestucte houten kruisribgewelven. Toren met achthoekige stenen lantaarn, bekroond met frontalen en een slanke spits.

Orgel

In de parochiekerk van Joppe bevindt zich een klein instrument van Maarschalkerweerd. Het staat opgesteld op de koorzolder aan de westzijde van de kerk. In 1962 en in 1994 werd het door de firma Elbertse gerestaureerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur