Handelingen

Kapel-Avezaath, Zoelensestraat 2 - Agathakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Agathakapel
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente te Lingestreek
Provincie: Gelderland
Gemeente: Tiel
Plaats: Kapel-Avezaath
Adres: Zoelensestraat 2
Postcode: 4013CR
Sonneveld-index: 11732
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 35612

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. De Hervormde Kerk is een grotendeels bepleisterde zaalkerk. Het schip dateert uit de 14e eeuw. Het hogere laat-gotische koor stamt uit het midden van de 16e eeuw. De geveltoren werd in 1783 toegevoegd.

Tot 01 januari 2010 ook in gebruik geweest als Nieuw Apostolische Kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Eenbeukige zaalkerk, bestaande uit een gotisch schip met vlakke houten zoldering, mogelijk 14de eeuw, met 19de eeuws torentje boven de westgevel en een hoger, driezijdig gesloten koor uit de laatgotische periode, overdekt met kruisribgewelven. De kerk is in 1705 verbouwd en kreeg in 1783 een geveltoren met ingesnoerde spits. Tot de inventaris behoort een preekstoel met Lodewijk XV-decoratie met een gezangbord in dezelfde stijl tegen de kuip (1772). Rond de preekstoel een 17de eeuws doophek.

opname 1973 © AvD.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk is laatmiddeleeuws, terwijl in 1705 een grote verbouwing plaats vond (bij onder meer Van der Aa nog gemeld als de datum van de bouw). In 1783 kreeg het gebouw een geveltoren naar model van de toren in Est, en in 1977-81 werd een restauratie ondernomen door architecten Temminck-Groll en Van Vliet, Utrecht. Het interieur in zowel Kapel- als Kerk-Avezaath moet in het jaar 1772 nogal zijn veranderd - beide kansels werden toen onder meer geplaatst.

Orgel

Het orgel (rijksmonument) in Kapel-Avezaath is geschonken door het echtpaar Van Wijk ter gelegenheid van de vierhondertste Hervormingsdag op 31 oktober 1917. Het werd gebouwd door de firma Van Dam uit Leeuwarden. Er is ouder pijpwerk in verwerkt. In 1993 restaureerde Pels & Van Leeuwen het orgel onder advies van Aart Bergwerff. Op 5 februari 1994 nam men het weer in gebruik met een bespeling door de adviseur..

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur