Handelingen

Kapelle, Noordstraat 4 - Mozeskerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Kapelle-Biezelinge, Noordstraat 4 - Mozeskerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mozeskerk
Genootschap: Protestantse gemeente Kapelle-Biezelinge-Eversdijk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Kapelle
Plaats: Kapelle
Adres: Noordstraat 4
Postcode: 4421JV
Inventarisatienummer: 08369
Jaar ingebruikname: 1908
Architect: Verheul, J.
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 508048

Geschiedenis

Dit is de kerk van Biezelinge.

Interessante neokerk met oudere toren uit 1877-1878. Op plaats voormalige kloosterkerk uit 1246.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk met fronttoren. Toren in 1877-'78 gebouwd in neogotiek naar ontwerp van J.H. Hanninck te Goes, ter vervanging van een ouder exemplaar. De oude kerk werd in 1908 vervangen door de huidige zaalkerk, ontworpen door J. Verheul Dzn. te Rotterdam. Romaanse en gotische invloeden. Aannemer was M. Allewijn te Waarde. Achter aan de kerk nieuwbouw die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Omschrijving

De TOREN heeft een vierkante onderbouw en een achthoekige bovenbouw met achthoekige torenspits. Geheel opgetrokken uit roodbruine handvormbaksteen; gepleisterde plint, banden, deuromlijstingen e.d.; gele baksteen in onder meer banden en vensterbogen; steunbeerachtige hoeklisenen. Gedenksteen in zuidgevel van toren.

Ingangspartij in westgevel met gepleisterde zuiltjes en onder spitsboog dubbele houten deur met smeedwerk gehengen en houten bovenlicht met tracering. Boven de spitsboog een driepas in driehoekig veld. Daarboven verdiept spisboogvormig muurvlak met drie gekoppelde houten lancetvensters en rond houten venster, alle met roedeverdeling. Kroonlijstachtige afsluiting van de gevel.

Achthoekige bovenbouw bestaand uit zich om en om herhalende muurvlakken; het ene muurvlak met een rond houten venster in een verdiept veld, daarboven een spitsboogvormig galmgat en een uurwerk binnen een spitsboog en daarboven een top met rond venster; het andere muurvlak met steunbeer, daarboven nis met spitsboog en daarboven een top met rond venster; waterspuwers in de vorm van drakekoppen. Achthoekige torenspits met koper bedekt; torenkruis opgaand van een bol, met weerhaan in top.

ZAALKERK op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak. Geheel opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen; natuurstenen hoeken sluitstenen en profielblokken; vensteromlijstingen e.d. in helrode baksteen; siermetselwerk fries. Westgevel met aan weerszijden van de toren een korfboogvormige ingang met houten deur en daarboven onder meer rondboogvormig venster met tweelicht.

Noord- en zuidgevel vijf traveeën breed met lisenen; vijf drielichtvensters met bakstenen deelzuiltjes - zonder verhoging van het middenvenster - met twee ronde vensters daarboven, samengevat onder een rondboog. Achtergevel is vrijwel blinde topgevel met klein rechthoekig topraampje; nieuwe aanbouw, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Zadeldak gedekt met leien in maasdekking; dakgoten en overstekken op kleine natuurstenen consoles. Kleine houten dakkapelletjes met houten luik, zadeldak gedekt met leien, overstek met driepasboog.

Interieur van zaalkerk onder meer met houten tongewelf met vier houten trekbalken en voorzien van sjabloonschilderingen aan randen. Wanden voornamelijk wit gepleisterd met banden in schoon metselwerk. Houten kerkbanken aan zijkanten en achteraan in het midden; kroonluchters en hanglampen aan wanden. Gedenksteen in ingangsportiek.

Waardering

Gave kerk met toren, zowel van architectuur- als cultuurhistorisch belang en van ensemblewaarde.

Orgel

De kerk heeft 1 pijporgel op de galerij boven de toreningang.

informatiebronnen : website http://www.orgelsinzeeland.nl, Archief Hervormde Gemeente Biezelinge, Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente

Historische gegevens

Orgelkas en binnenwerk is op de huidige plaats gebouwd door L. van Dam & Zonen en opgeleverd in 1909.

Na de bouw van het orgel :

  • 1917 of later; B.F. Bergmeijer: Reparatie
  • 1971; onbekende orgelmaker: Van kamertoon (a’ = 435 Hz) op normaaltoon (a’ = 440 Hz) gebracht

Technische gegevens

Het orgel heeft de volgende klavieren: twee manualen, aangehangen pedaal aan hoofdwerk

De dispositie is als volgt: Hoofdwerk: Bourdon 16’, Prestant 8’, Holpijp 8’, Violoncel 8’, Octaaf 4’, Roerfluit 4’, Quintfluit 3’, Octaaf 2’, Mixtuur II sterk basc., Cornet III sterk disc., Trompet 8’ basc./disc. Bovenwerk: Fluit Dolce 8’, Salicionaal 8’, Viola di gamba 8’, Aeoline 8’ vanaf c, Flute Harmonique 4’, Fugara 2’. Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk, Tremulant, Ventiel

Plaats klaviatuur / speeltafel: rechterzijde kas; Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f; Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]


Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur